Εγκαταλείπουν ένας ένας οι Γερμανοί αξιωματούχοι την μέχρι πρότινος άκαμπτη στάση που τηρούσαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. Μετά τα θετικά μηνύματα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε η σειρά των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Ράινερ Μπρούντερλε, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της. «Μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτό, μόνον εφόσον η Ελλάδα κρατήσει αυτή τη φορά το λόγο της», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούντερλε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, «κοστίζει χρήματα μια παράταση χρόνου».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν απέκλεισε επίσης ρητά και ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι όλα τα ζητήματα θα πρέπει να μπορούν να εξετάζονται, χωρίς να δημιουργούνται εσφαλμένες προσδοκίες.

Η συζήτηση περί παράτασης, ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει «εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της χώρας και αυτό θα φανεί στην έκθεση της τρόικας».

Ο Ράινερ Μπρούντερλε επανέλαβε ότι δεν έχει νόημα «να βάζει κανείς λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», ενώ υπογράμμισε ότι «εάν η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε και εμείς πληρώνουμε μόνο, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καλά».