Ιερώνυμος: Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας

«Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:32
23/11/2018
Ιερώνυμος: Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας
11
loading

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του κλήρου», δήλωσε εκ νέου σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε ότι θα εμμείνουν στο διάλογο και συμφώνησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα δικαιώματα των κληρικών, ενώ ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για τους κληρικούς, ενώ στην επιτροπή διαλόγου θα υπάρχουν και ιερείς».

Αναλυτικότερα, ο Κώστας Γαβρόγλου αμέσως μετά την συνάντηση τόνισε: «Να δηλώσουμε κατηγορηματικά την πρόθεση, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και τη δική μας κυβερνητική επιμονή, για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται πράγματα, συζητιούνται και γίνονται συνθέσεις. Σήμερα, είναι μια συνάντηση όπου συνεχίζεται ο διάλογος.

Πληροφορήθηκα από τον μακαριώτατο ότι στην επόμενη συνάντηση, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει μια Επιτροπή με την οποία θα συνεργαστούμε πολύ συστηματικά προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας και βεβαίως είχα την ευκαιρία -και δεν είναι η πρώτη φορά-, το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση, όχι απλά βούληση, ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων.

Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου».

Επιπρόσθετα, έκανε γνωστό ότι την Κυριακή, ως είναι προγραμματισμένο, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης και παράλληλα δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον μητροπολίτη το ζητήσει, με την επισήμανση «θα επιδιώξω και συγκεκριμένες συναντήσεις με μητροπολίτες των Δωδεκανήσων, προφανέστατα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα από όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες και σίγουρα δημιουργικές και προωθητικές συνθέσεις».

Επιπλέον επεσήμανε πως «πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρα να πούμε», ενώ σχετικά με το νομοσχέδιο είπε: «Η αίσθησή μας και η βούλησή μας είναι να υπάρχει η δυναμική που θέλουμε να υπάρχει και από πλευράς της Εκκλησίας και από δικής μας πλευράς, δηλαδή περιμένουμε την Επιτροπή, ετοιμαζόμαστε όλοι, θα δούμε τις λεπτομέρειες και αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Ούτε βιασύνες άχρηστες, ούτε και παραπομπή στις καλένδες που θα είναι κάτι απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε τον διάλογο. Να συγκροτήσουμε Επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα ερωτήματα που κάνατε, τις ανάγκες που έχουν οι ιερείς μας –και μάλιστα στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση.

Θα πρέπει να το μάθετε, να το πω, να το υπογραμμίσω ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στο χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε. Πιο απλά από αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει».

Σε ερώτηση αν προβληματίζεται με τους έως τώρα χειρισμούς του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε: «Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;».

Εν συνεχεία και σε ερώτηση αν φοβάται ότι θα τον αμφισβητήσουν στην Ιεραρχία, δήλωσε: «Δεν θα θελα να το απαντήσω εγώ. Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».

Στη συνάντηση παρέστησαν οι μητροπολίτες Ελασσόνας Χαρίτων, Γρεβενών Δαβίδ και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Θορπ.

  Παπουλη μη έχεις άγχος σε έπιασε κότσο όπως τον έπιασε κότσο ο Αμερικανός με τις αναβαθμίσεις των F16 !
  Το έπαιξε Τραμπαριμπας ο Κολωτουμπας !

 2. avatar Ο ΠΙΤΣΙΚΟΣ

  ''Μακαριωτατε'' εκτεθεικατε ανεπανορθωτα!!Ειστε εκτεθειμενος απο νεαρος με τις πολιτικες σας πεποιθησεις.Ειναι καφενοβεια η αποψη οτι ο Χριστιανισμος κ ο Κομμουνισμος εχουν ταυτοσημες αρχες κ ιδεες.Ως Πνευματικος ηγετης αλλωστε δεν εχετε το δικαιωμα να τις εκφραζετε κ να πολιτευεσθε.Συν την εμφανη γηρανση με τα συνεπακολουθα της , ηγγικεν πλεον η ωρα να αποσυρθειτε εις την Μονην της μετανοιας σας κ να αφιερωθειτε στη συνεχη προσευχη για αφεση αμαρτιων απο τον Υψιστο μετα τα φοβερα λαθη που κανατε κ σκανδαλισατε οχι μονον το χριστεπωνυμο πληρωμα αλλα προ παντων τον ταπεινο ιερεα του χωριου,γιατι ο παππας της Ενοριας ειναι η ψυχη της Ελληνικης Ορθοδοξης Εκκλησιας! οχι οι κατ αναξιοκρατικον κ κατα παραβαση του Ιερου Ευαγγελιου [ως προς τον τροπο εκλογης] εκλεγμενοι Αρχιερεις[σωστα αποκαλουνται ''Δεσποταδες''ορος ραγιαδιστικος καθως αρκετοι δυναστευουν τους ιερεις κ την Μητροπολιν τους ενω ολοι επρεπε να διακονουν τις Μητροπολεις τους με πλουσιο πνευματικο κ κονωνικο εργο κ οχι μερικοι που , ευτυχως, το κανουν!
  Α! κ ζητηστε κ μια συγνωμη απ τον Μακαριστο Χριστοδουλο,ισως να ειχε αρκετα προσωπικα αρνητικα αλλα ηταν πραγματικος ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ! Αυτον θα τον θυμαται η Ιστορια! Εσας ποιος;;

 3. avatar Δεν έχουμε

  Καταλάβει ! Προς τι η πρεμούρα να αλλάξουν οι σχέσεις κράτους -εκκλησίας; Σε τι μας χαλάει δηλαδή η τωρινή κατάσταση ; Αν αιτία ειναι μόνο οι εμμονές των νυν κυβερνόντων , τι έγινε ; Μειοψηφία ειναι , ειδικά στο θέμα αυτό κσι φεύγουν , έτσι κι αλλοιώς ...

 4. avatar Αμολα καλουμπα κουλα

  Δες τε την πονηρη φωτογραφια την συνωμοτικη μεταξυ του μπουλη και του ιερο ..που γελανε ψαξτε τη θα τη βρειτε παντου . Αυτη τα λεει ολα . Ζητω ΤΟ ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

 5. avatar Σκασε ρε κομματοσκυλο

  Υπαρχουν δεσποταδες ακομα ευτυχως λιγοι αλλα υπαρχουν . Η ορθοδοξια θα ζει για παντα με αξιους συμμαχους και τους δυο προφητες της που θα ελθουν . Αυτους θα ακολουθησουμε ολοι οχι τους προσκυνημενους ρασοφορους σαν κι αυτον .

 6. avatar ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΥΥΥΥΥΥΥ

  ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΘΕΟΥΣ.
  ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ.
  ΕΧΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΚΙΟΛΑΣ;;
  ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΦΕΡΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 'Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.....

 7. avatar επισκοπος????

  Οταν εχεις συνεργατες τον μπουζουκτση Μαξιμο και τον κοντ0χωριανό σου Κυριλλο τι αλλο
  περιμενεις ο ενας φοβεριζε τον ποιμνιόν του στην Γερμανία οτι θα του βαλη φορο εκκλησίας
  κι ο αλλος πηγαινε δηθεν στην Πατρα να κανη μαθημα θεολογιας στο πανεπιστημιο και αλλα
  και τελικα ο συγγενής του εδωσε ακουστε παρακαλώ = 4 = Τιτλους Δρ. ΝΑΙ
  τι περιμενης αλλο

 8. avatar δεν ειναι τυχαια η παροιμια παπα μου…

  ...ο δρομος προς την κολαση ειναι στρωμενος απο τις καλες μας προθεσεις...

 9. avatar math

  Προθεση συμφωνιας μας λεει.... Καλα ο Τσιπρας δεν το καταλαβε; Γιατι βγηκε και ανακοινωσε ιστορικη συμφωνια το ιδιο βραδι στην τηλεοραση, με καθε επισημοτητα. Δεν μας τα λετε καλα...

 10. avatar χαχαχουχα

  οπως και προσυμφωνο για τις πρεσπες! που μετα την υπογραφη εγινε συμφωνια

 11. avatar Χαχας

  Σας έριξαν στάχτη στα μάτια με τα αξιώματα και εσάς όπως και τούς αξιωματικούς του στρατού και χάσατε και εσείς την μπάλα!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει