«Η Ελλάδα στηρίζει εμπράκτως την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την προϋπόθεση να συμμορφωθούν με τα κριτήρια και τις αποφάσεις της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η λεγόμενη «Ατζέντα 2014» για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία εκείνη την περίοδο, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σημείωσε ότι δεν νοείται «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ανοιχτά θέματα και η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε αμοιβαίο ιστορικό και πολιτιστικό σεβασμό».

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των τριών γειτονικών χωρών με την Ελλάδα προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί καλό περιβάλλον για την επίλυση των προβλημάτων», προσθέτοντας ότι «ο προενταξιακός διάλογος επανέφερε στον σωστό δρόμο το θέμα της έννομης τάξης στα Σκόπια».

Ερωτηθείς για την στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ο κ. Φούλε ανέφερε ότι τον άκουσε στη Γιάλτα να μιλάει με θερμά λόγια για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.