Τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ζητά με σημερινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι στο έργο της Επιτροπής, «πρέπει να επενδύσουμε όλοι πίστη και εμπιστοσύνη».

Η επιστολή του Α. Τσίπρα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων προς την Ελλάδα μετά το πέρασμα τόσων ετών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην επιστολή του ότι στα περίπου εβδομήντα χρόνια που έχουν περάσει από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε οργάνωσαν ή διεκδίκησαν με συστηματικό τρόπο την υλοποίηση των υποχρεώσεων της κατοχικής Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Όπως επισημαίνει η διακρατική σύμβαση του γερμανικού δανείου, κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι κλεμμένοι θησαυροί και οι αποζημιώσεις για την καταστροφή των υποδομών και του ανθρώπινου κεφαλαίου, αντιμετωπίστηκαν από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις με αποσπασματική, σχεδόν προσβλητική προς την ιστορική μνήμη του λαού μας, συμπεριφορά.

Η από κοινού συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία βουλευτών όλων των κομμάτων, στις 28 Μαρτίου 2012, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτέλεσε πρωτοβουλία ιδιαίτερης σημασίας, υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «αίτημα και απόφαση της συνεδρίασης αυτής υπήρξε η ανάγκη σύστασης Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με αρμοδιότητα να συγκεντρωθούν και να τεκμηριωθούν με οργανωμένο τρόπο τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία που θα καταστήσουν την ελληνική επιχειρηματολογία ικανή να διεκδικήσει τα οφειλόμενα και να συστρατεύσει και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στις δεσμεύσεις του, θέλει να δώσει συνέχεια σε αυτή την κοινή προσπάθεια με το αίτημα για τη σύσταση της Επιτροπής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.