Eπίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ασκώντας παράλληλα και κριτική στην ιεραρχία για τη στάση της.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Σπυράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως ετοιμάζεται να κάνει 10.000 προσλήψεις και την ίδια ώρα διατηρεί τη δαπάνη της αμοιβής των κληρικών με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες, συμπληρώνοντας πως το ποσό της μισθοδοσίας των κληρικών παραμένει στον προϋπολογισμό και παράλληλα προστίθεται άλλο ένα ποσό για την πρόσληψη 10.000 ανθρώπων, δηλαδή επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι.

«Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα υπάρχει στην αρχή πληρωμών η μισθοδοσία των κληρικών, ώστε να γίνεται με διαφάνεια η καταβολή των μισθών τους, και αυτός είναι και ο λόγος που οι κληρικοί έχουν οδηγηθεί σε πολύ μεγάλη ανασφάλεια. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι είδαμε ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτήν τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Σε μία συζήτηση, δηλαδή, που λαμβάνει προεκλογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για τα αναδρομικά, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι από το πρωί έχει ανακοινωθεί η οδηγία του κ. Μητσοτάκη πως οι βουλευτές της ΝΔ θα παραιτηθούν από τα αναδρομικά. Μάλιστα, κάλεσε και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση. «Η στάση μας αυτή είναι μία πολύ μικρή ένδειξη της ευαισθησίας που διακρίνει τη ΝΔ, τους βουλευτές της και την ηγεσία της, σχετικά με τις μεγάλες μειώσεις εισοδήματος που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες και ειδικότερα οι Έλληνες συνταξιούχοι. Για μας δεν είναι καν αντικείμενο συζήτησης. Είναι μία απόφαση του κ. Μητσοτάκη που ήδη εκτελείται», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισήμανε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα μέτρο που η ίδια θεσμοθέτησε, και το οποίο δεν υπήρχε καν στο μνημόνιο και ψήφισαν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, για να κάνει επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. «Εμείς εξαρχής είπαμε ότι αυτές οι περικοπές δεν χρειάζονται. Εξαρχής προκαλέσαμε την κυβέρνηση να μην τις ψηφίσει, καθώς εμείς τις καταψηφίσαμε. Και ζητήσαμε να καταργηθούν οι περικοπές αυτές, κάτι που η κυβέρνηση δεν έκανε», υπογράμμισε.