Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στη Ρώμη.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν με την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικότερα εκείνων που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα. Επίσης, συμφωνούν στην ανάγκη να αυξηθεί η ρευστότητα στις οικονομίες των χωρών τους με την πιο αποφασιστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στο να αποφασιστούν πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου οι χώρες αυτές να βγουν από την κρίση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ενα ακόμη θέμα κοινού ενδιαφέροντος που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών είναι και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που εντείνεται λόγω της αναταραχής στη Συρία.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μόντι, ο κ. Σαμαράς θα παρακαθήσει σε γεύμα, όπου θα παραβρεθούν, επίσης, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιρλανδίας ‘Εντα Κένι, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της Ουγγαρίας Βικτορ Ορμπάν.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων), ενώ θα είναι και υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου.

Αύριο, ο κ. Σαμαράς μαζί με τους άλλους πρωθυπουργούς θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο στη θερινή του κατοικία.