«Αμοιβαία επωφελής» χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, η διμερής συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Φούχτελ.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για παραδοσιακή φιλία των δύο λαών, που εδραιώνει «μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης μεταξύ των δύο κρατών» και τόνισε ότι «κοινή επιδίωξη είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας που στοχεύει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην αμοιβαία στήριξη, με σκοπό την επιτάχυνση της εξόδου της Ευρωζώνης από τη κρίση».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων και η επέκταση της σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ενεργοποιεί τις τοπικές κοινωνίες των δύο κρατών, ενισχύει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη και συμβάλλει ώστε να ευοδωθεί η μεγάλη εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε αντίστοιχα ως εντεταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των ΟΤΑ, έθεσε στον κ. Φούχτελ τους βασικούς τομείς στους οποίους αποφασίστηκε από κοινού να εστιαστεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Αναλυτικά οι τομείς αυτοί είναι:

– Οι σύγχρονες μέθοδοι εξορθολογισμού των ΟΤΑ

– Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

-Το Περιβάλλον και η Διαχείριση Απορριμμάτων

– Η χρήση Νέων Τεχνολογιών στη Διοίκηση

– Η ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

– Η προώθηση συνεργειών μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων καθώς και η προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και περιφερειών.

– Η μόχλευση και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας

– Οι σύγχρονες μέθοδοι ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων των δήμων, με στόχο τον αποτελεσματικό πόλεμο ενάντια στη φτώχεια κ.α.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Στυλιανίδη και Φούχτελ, στην οποία πήραν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Συρίγος και οι γγ του υπουργείου, Γιάννης Ιωννίδης και Άγγελος Συρίγος, διεξήχθη και συνάντηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων.