Η Αχαΐα κάηκε για μία ακόμη φορά παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών που κατέβαλαν προσπάθειες για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν.

Κι αυτό έκανε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλήστις 13 Αυγούστου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τα θέματα που προέκυψαν στην Αχαΐα μετά τις πυρκαγιές της 18ης Ιουλίου 2012.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η διάσπαση των δυνάμεων χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεργασία των διάφορων υπηρεσιών, οι ακατάλληλες αντιπυρικές ζώνες με τις λάθος διαστάσεις που δυσχέραιναν αντί να διευκολύνουν την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, η έλλειψη φροντίδας για τον έγκαιρο καθαρισμό των ξηρών χόρτων, η απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας και εκπαίδευσης εθελοντών περίοικων, ήταν γεγονότα που για άλλη μια φορά ζήσαμε στην Αχαΐα.

Στα παραπάνω ήρθε σαν αποκορύφωμα η καθήλωση των 5 εναερίων μέσων, από τα 8 διαθέσιμα, λόγω πλημμελούς συντήρησης, γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια όσων τόσα χρόνια αυτοδιαφημίζονται ως δήθεν υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες. Η Αχαΐα για άλλη μια φορά βρέθηκε στο έλεος των ανέμων και των εμπρηστών, μολονότι στον ίδιο χώρο άλλες δύο φορές έχουν κατά το παρελθόν ξεσπάσει πυρκαγιές και θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

Φυσικά τα μαθήματα δεν γίνονται παθήματα: σχεδόν πλήρης απουσία της κρατικής μηχανής και μετά τις φωτιές. Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν σχεδιάζεται, καμία αντιπυρική δράση δεν υλοποιείται ούτε ρυθμίζεται ορθολογικότερα, οι σχετικές πιστώσεις προς τους ΟΤΑ, λιγότερες από το 2011 έτσι κι αλλιώς, εξακολουθούν να φτάνουν με το σταγονόμετρο.

Το χειρότερο: η απουσία κτηματολογίου, συνειδητή πράξη ή καλύτερα απραξία όσων κυβερνούν τόσα χρόνια, θα διευκολύνει στο άμεσο μέλλον καταπατήσεις δασικών δημόσιων εκτάσεων αλλά και ανεξέλεγκτη δόμηση στις πυρόπληκτες περιοχές, λειτουργώντας σαν επαναλαμβανόμενος εμπρηστικός μηχανισμός. Δεν φταίει ο καιρός για τις πυρκαγιές της Αχαΐας, φταίει ο κακός τους ο καιρός, όσων αυτοαποκαλούνται κυβερνώντες».