«Πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε σελίδα»

Τρέχουμε από την πρώτη στιγμή αυτές οι περιοχές να αποκατασταθούν, τόνισε ο Σπίρτζης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:32
04/08/2018
«Πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε σελίδα»
23
loading

«Ο κρατικός μηχανισμός πάντα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που έχει», τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές που έχουμε πολλές παθογένειες ως χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Πιστεύω ότι πρέπει ως κοινωνία να αλλάξουμε σελίδα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και ως πολιτεία να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των Υπηρεσιών, αλλά και των περιοχών, προκειμένου και το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό να υπάρχει και η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και άλλες συνθήκες. Για να μπορούμε να πούμε ότι σε όλους τους οικισμούς της χώρας με ασφάλεια, όταν έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούμε πραγματικά με ασφάλεια να τα αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Σπίρτζης χαρακτηρίζει λάθος οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις, σημειώνει ότι την πολιτική ευθύνη την πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ «σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε».

Σε άλλο σημείο δε της συνέντευξής του σημείωσε πως εάν έγιναν λάθη συγκεκριμένα χειρισμού από τις Υπηρεσίες, ή από την Πυροσβεστική από την Αστυνομία, ή από οποιονδήποτε, είναι προφανές ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να καλύψουμε κανέναν, προσθέτοντας ότι προφανώς αυτό θα το δουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, θα το δει ο εισαγγελέας που κάνει έρευνα και θα καλέσει να δει αν ανταποκρίθηκαν.

«Το ότι εμείς φερόμαστε και συμπεριφερόμαστε -γιατί έτσι νιώθουμε- πολύ βαρύ το φορτίο της τραγωδίας που ζήσαμε, που έζησε η χώρα, δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει σωρευμένες ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε και για όλες τις άλλες τραγωδίες που έχουμε ζήσει, να λέει αυτά που λέει. Και να επενδύει πολιτικά σε μια σειρά από τις παθογένειες, που είπαμε νωρίτερα, και στην τραγωδία των συμπολιτών μας που έχασαν κυρίως τη ζωή τους, αλλά άλλοι την περιουσία τους, σε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός» και προσέθεσε:

«Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη γι' αυτό και όχι μόνο. Τρέχουμε από την πρώτη στιγμή αυτές οι περιοχές να αποκατασταθούν, όσο μπορούμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτά που έχουν γίνει τις δυο εβδομάδες που πέρασαν δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτείας».

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενώ προσπαθεί να χρεώσει στην κυβέρνηση όλη την τραγωδία που έγινε, η ίδια «έκανε πολιτική μέσα από την πολιτική γης», «κρατούσε τους πολίτες ομήρους, τους εκβίαζε με το αν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα ή δεν θα διατηρηθούν τα αυθαίρετα», ενώ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «στελέχη της ΝΔ που έκαναν επάγγελμα την κατάτμηση των οικοπέδων, της δασικής γης, του αιγιαλού και της παραλίας, των ρεμάτων» και τόνισε:

«Εμείς δεν είμαστε σε μια τέτοια ούτε λογική, ούτε πολιτική κατεύθυνση. Αλλά και η γραμμή της ανοχής μας στην επικοινωνιακή αθλιότητα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, έχει γραμμή. Και η Ανατολική Αττική και οι πολίτες ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς ποιοι έχουν κάνει αυτά τα εγκλήματα τα χωροταξικά, που οδήγησαν στις τραγωδίες που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνονται αυτά σε τρία χρόνια, δεν ανατάσεις τη χώρα σε τρία χρόνια», τόνισε.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι κυβέρνηση δεν επέτρεψε τις κατεδαφίσεις που ήταν έτοιμες, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι οι 3.200 τελεσίδικες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης εκκρεμούν πάνω από μια δεκαετία, ενώ σημείωσε ότι «είναι μια αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις Υπηρεσίες Δόμησης, τις Πολεοδομίες δηλαδή, και εμπλέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Αποκεντρωμένη, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές οι κατεδαφίσεις». «Είχαν ένα πλέγμα νομοθεσίας που θέλαμε πάνω από 10-15 χρόνια να τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις, αυτά σας τα λέω ως Μηχανικός, όχι ως Υπουργός, γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου αυτές. Και προφανώς σε όλη την Ελλάδα είναι στοιβαγμένες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, πάνω από μια δεκαετία, που δεν υλοποιούνται. Γιατί; Και το λέει ο κ. Σκρέκας αυτό. Σοβαρά; Το ακούμε από τον κ. Σκρέκα, τον κ. Μανιάτη που ήταν Υπουργός ΠΕΚΑ; Σοβαρά; Αυτή είναι μια πολύ καλή τακτική. Και τα λένε τώρα. Τα λένε πάνω στην καταστροφή», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για τις αιτήσεις αναστολής κατεδαφίσεων από τους κκ Κουρουμπλή και Βούτση, που είδαν το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται οι κατεδαφίσεις, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, αν θυμάμαι καλά γιατί αντιμετωπιζόταν και το θέμα των δασικών πυκνώσεων από τους Δήμους, υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία από το αρμόδιο Υπουργείο. Ήταν να σταλούν για κάποιες μέρες προκειμένου να δουν αν καλύπτονται από το νόμο ή όχι».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα τόνισε ότι «πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα όλοι, και ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες. [...] Πρέπει να προφυλάσσουμε το δημόσιο χώρο σα να είναι δικός μας, πρέπει να έχουμε οδεύσεις προς τις παραλίες, πρέπει να σταματήσουμε όταν θέλουμε να κάνουμε ένα δρόμο μέσα στον αστικό ιστό ή σε τέτοιες περιοχές, να εμποδίζουμε αν θέλετε τις απαλλοτριώσεις για ένα μέτρο γης και να υπάρχουν επαρκείς δρόμοι με ασφάλεια για να μπορούμε να έχουμε διαφυγή και όλα τα υπόλοιπα που ζήσαμε κι οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Ηλεία, σε όλες αυτές τις περιοχές. [...]Πρέπει να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, να πολεοδομηθεί αν θέλετε γη που να επιτρέψει να μην έχουμε όλες αυτές τις κοινωνικές συμπεριφορές, για την ακρίβεια τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Όλη αυτή η συμπεριφορά και η διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας έγινε γιατί δεν υπήρχε πολεοδομημένη γη να χτίσει ο πολίτης. Άρα είχαμε υψηλές αξίες της, άρα υποχρεωνόταν, αναγκαζόταν αν θέλετε, σπρωχνόταν ο πολίτης, να πάει να χτίσει σε γη που δεν ήταν πολεοδομημένη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar προδοτες

  εσυ δεν ξερεις τι λες....τη μια δινεις μαχες....την αλλη τρεχεις και δε φτανεις....τι εισαι τελικα????πολεμιστης της πλακας....η δρομεας μνημονιακος??

 2. avatar Sotiris

  Η Ελληνική.Κοινωνία θα αλλάξει σελίδα μόνο όταν στείλει την συμμορία σας εκεί που οφείλει να την στείλει, έχοντας φυσικά γράψει άλλη μία σελίδα ιστορίας ντροπής των Ελλήνων και της νοημοσύνης τους !
  .......... για να καταλάβει κανείς τι λέω, μια μικρή βόλτα στο εξωτερικό, και θα νοιώσει τι σημαίνει πολίτης β\' κατηγορίας !

 3. avatar Μαμ

  2018 και ακόμα ρυπαίνει ο Παλαιοπασοκς ???
  Ο λαός τον έστειλε εδώ ? μαζί και τις ΔΕΚΟ ?.

 4. avatar Η λογική του παραλόγου της Ν.Δ.

  Ο Σπίρτζης λέει τα αυτονόητα. Η Νέα Δημοκρατία φέρεται ανόητα. Γιατί μόνο ανόητος πιστεύει ότι δεν έχει τη μερίδα του λέοντος στην καταστροφή στο Μάτι.
  Με σωρεία παράνομης χορήγησης αδειών δόμησης στα δάση και τα ρουμάνια, η τραγωδία ήταν θέμα χρόνου.

  1. avatar προδοτες

   ο σπιρτζης λεει ανοησιες....με τις επαναστασεις τους.....πολεμους αγωνες...τωρα εγινε και μαραθωνοδρομος....της ψευτιας....

  2. avatar kyrik

   Να σου θυμήσου μόνο ότι το 2015 ο Κουρουμπλής, ως υπουργός συριζα, είχε στείλει φιρμάνι με εντολή να σταματήσουν όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Τώρα φταίνε τα αυθαίρετα? Εξάλλου αυθαίρετα υπήρχαν ανέκαθεν στην χώρα μας. Φωτιές επίσης. Αλλά φωτιά με 100 νεκρούς σε δύο μόνο ώρες μόνο ο συριζανέλ το κατάφερε.

 5. avatar Didis

  Θεέ μου ΓΙΑΤΙ; Πόση ξεφτίλα σε αυτή την χώρα; Αυτόν τον τύπο θα πρέπει να τον εξαφανίσουν. Ας τον αρπάξουν εξωγήινοι να τον έχουν ως δείγμα πολιτικού Κρούεζα η Μαυρογιαλούρου.
  Πόσο Ξετίλας!!

 6. avatar .Danaos.

  Το άθυρμα αυτό του ακραιφνούς φασιστοσυριζαϊσμού, πέρα από την ασέβεια προς τις ψυχές των αθώων που η κυβέρνησή του δολοφόνησε, κοινοποιεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών, διαπραττοντας το σοβαρό αδίκημα της παραβίασης του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περιμένω να δω καταγγελίες και πρόστιμα.

 7. avatar Νίκος χασαπης

  Βουλώστε το επιτέλους [...] γελοίοι ολοι σας

 8. avatar Σαμαρτζής Γ

  Περα απο την γυμνια τους και παλι, να πουμε εδω οτι ο οικισμος εκει ειναι σχεδον 50 χρονια. Πολλοι βρηκαν τα σπιτια απο τους γονεις τους. Ο σχεδιασμος προστασιας θα επρεπε να περιλαμβανει επιτελους την ιδιομορφια της περιοχης.
  Συριζιαοι, ανικανοι-απαεωνες-βοθρος.

 9. avatar Από την κρατική Ερτ για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στο Μάτι.

  https://www.youtube.com/watch?v=fygLJJdGdhM

  Αλήθεια, θα το κατεδαφίσετε το σπίτι του δηοσιογράφου;

 10. avatar **************

  Δηλαδη εσυ που λες να τη χρεωσουμε την ευθυνη ρε ΠΑΣΟΚΕ που εκπροσωπεις το \'νεο\' και δε κυβερνησες και εσυ ποτε σου αλλα ΣΤΗΡΙΖΕΣ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ τον ΓΑΠ? Να τη χρεωσουμε στον ΑΒ Βασιλοπουλο? Στο Μελισσανιδη? Στο Θαναση Βεγγο η στο Λιο Μεσι που δε προκριθηκε η Αργεντινη και πηραμε φωτια? Γιατι μονο αυτο δεν μας εχετε πει ακομη. Εχουμε ακουσει για ασσυμετρες απειλες για αυθαιρετα για το ΖΑΒΟ που ειναι μονο 44 και εχει ακομα τη πιπιλα στο .... μεχρι και για ενεργειακα οπλα που μας ριχνουν οι Ελ με τους Νεφελιμ ακουσαμε. Ποσο ΒΟΔΙΑ εισαστε δεν ακουσαμε μονο. Τωρα δε που βαλαμε το μεγα μυαλο Σκουρλετη υπουργο θα τον δουμε να πιανει και τους μπαχαλακηδες σωστα? Σα το ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΜΟΟΤΩΦ στην αστυνομια που ειναι πλεον προισταμενος ο μπαμπας του!

 11. avatar Ρε α πάγαινε

  Κακώς χρεώνεται η τραγωδία σ\' αυτή την κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση ως γνωστόν δεν κυβερνά οπότε τι ευθύνη να φέρει; Εγώ λέω να το χρεώσουμε σε καμιά άλλη κυβέρνηση, πχ στην Ιταλική, την Γερμανική, την Αλβανική, υπάρχουν τόσες!

 12. Εσυ τωρα Σπριτζη μιλας ως νεος Συριζαιος ή ως παλιος Πασοκος?

  1. avatar ανεστιος

   ο σπιθολιοντας εχει το ενα ματι στο πασοκ...το αλλο στο συριζα....και τα εκανε ματι.....

 13. avatar Xara D

  Σε ποιόν να χρεώσει την ευθύνη ρε μπάρμπα. Στον γείτονα εξ ανατολών, ή στην ασύμμετρη απειλή που φαντάζεστε. Φιλαράκο η ανικανότητα διοίκησης έχει ονοματεπώνυμα. Δεν ντρέπεστε ρε λιγάκι ???? , λίγη τσίπα δεν σας έχει μείνει ??? Κρίμα τα παντελόνια, που φοράτε, !!!!! κρίμα σε αυτούς που σας ψήφησαν αξιολύπητα ανθρωπάκια .!!!!!! Μήπως και οραματίζεστε ότι θα ξαναδείτε κοινοβούλιο, ή ότι θα ξανα-υπάρξει υπουργική καρεκλίτσα για του λόγου σας ??? Γονυπετείς στα τέσσερα πρέπει να ζητάτε συγνώμη και δεν φτάνει. Για βγες σε καμιά πλατεία να δεις πόσο καλό μπιζζζζζ θα παίξουμε.!!!!!!!!!

 14. avatar Πάλι τα ίδια θα λέμε;

  Η Αριστερά δεν φταίει ποτέ. Πληρώστε τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ τώρα και μοκο.

  1. avatar τωρα περναμε καλα

   και τους φορους...και το φπα....και τις μειωσεις συνταξεων....

  2. avatar ποτεε

   ειναι ολη ενα ψεμα......

 15. avatar Θορπ

  Δεν μπορείς να σκοτώνεις την ελληνική κοινωνία και να την καλής να αλλάξει
  Δεν μπορεί κανείς από εσάς που επέλεξε η κοινωνία να της αποδίδει ευθύνες για την απόλυτη αποτυχία σας σε όλους τους τομείς
  Δεν είσαστε μόνο ακατάλληλοι είσαστε και σάπιοι ως το μεδούλι σπείρετε τον όλεθρο Μαυρισατε την ψυχή των Ελλήνων απανταχού
  Είσαστε το κακό συναπάντημα της μισαλλοδοξίας και της κολωτουμπας
  Είσαστε ελεεινές ψυχές του σκότους

 16. avatar True

  Σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα....αλλά χωρίς εσάς. Άντε γειά [...]

 17. avatar Ellraiser

  Συμφωνουμε αλλα χωρις τους ιδιους αταλαντους πρωταγωνιστες.

 18. avatar Anef

  Ζητάτε από τον κόσμο χρόνια τώρα να κάνει την υπερβάση και να στηρίξει την χώρα , όταν κάποιος δεν μπορεί του καταστρέφεται την ζωή , οι υπόλοιποι περιμένουμε την σειρά μας, όταν σας χρειάζεται ο κόσμος που ακριβώς είσαστε γιατί θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση , γιατί μας λέτε για τις δυνατότητες σας , δεν μας νοιάζει ,όπως δεν σας νοιάζει όταν κλείνετε σπίτια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει