Σε αγώνα να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων επιδίδεται η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή αναζητά εναγωνίως 4 περίπου δισ. ευρώ που υπολείπονται από τα 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν.

Στο υπουργείο οικονομικών υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός και χαρακτηριστική ήταν χθες η φράση του Γ.Στουρνάρα «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας».

Επί τάπητος είναι όλα τα πιθανά ισοδύναμα τα οποία όμως πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα πείσουν την τρόικα ότι η νέα κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις και δρα με ταχείς ρυθμούς καλύπτοντας τα κενά των προηγούμενων ετών.

Όπως σημειώνουν στο newsbeast.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές η εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων κλπ. αποτελούν προυπόθεση για να μπορέσει η χώρα να θέσει υπό διαπραγμάτευση το θέμα της επιμήκυνσης.

Οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για διπλωματική εκστρατεία του ίδιου του Α. Σαμαρά στις ευρωπαικές πρωτεύουσες αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προκειμένου να πείσει όχι μόνο για την ανάγκη επιμήκυνσης αλλά στην πορεία και για αλλαγή όρων της δανειακής σύμβασης. Επαναλαμβάνουν πάντως ότι προυπόθεση είναι η χώρα να έχει πείσει ότι τηρεί τους όρους και κυρίως ότι έχει αρχίσει το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών.