Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Αυστηρή ανακοίνωση - απάντηση σε δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:35
18/07/2018
Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας
21
loading

Στις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης».

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας

Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα θα έχει συνέπειες, τόνισε νωρίτερα την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε», σημείωσε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», συμπλήρωσε η ίδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, στην ενημέρωση που έκανε ειδικά για τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, ανέφερε πως η εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την πρωτοβουλία της Αθήνας ήρθε απρόσμενα, ειδικά όταν ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχε ως τώρα ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

Διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι τάχα ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε τηλεφωνικά με τον έλληνα ομόλογό του και θεωρεί χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από το Λαβρόφ προς τον Κοτζιά.

«Είναι προσβλητικό να γράφονται τέτοια πράγματα για ένα διπλωμάτη του επιπέδου Λαβρόφ, που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτόν του να χρησιμοποιήσει απειλητικούς τόνους...», υποστηρίζει η Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε ότι «αυτά τα περί πολλαπλών ενημερώσεων από την Αθήνα προς τη Μόσχα για το θέμα είναι καθαρό ψέμα... Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν έγινε η παραμικρή νύξη, πόσο δε όσον αφορά στοιχεία και ντοκουμέντα...».

Υποστήριξε το θέμα της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ, στη Μόσχα στις 13 Ιουνίου, για να δηλώσει σαφώς πως «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε τέτοιου είδους θέματα...». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τους υπουργούς να ταξιδεύουν στη Μόσχα, μόνο για να έρχονται; Γιατί δεν έθεσε τότε το θέμα; αναρωτήθηκε η ίδια.

Η Ζαχάροβα εκθείασε τη θέση της Αθήνας με τη άρνηση να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στην υπόθεση Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο, «το όνομα της Ελλάδας δεν θα είναι ποτέ μέσα σε αυτά των χωρών που ενέδωσαν στις πιέσεις και αναγκάστηκαν να απελάσουν διπλωμάτες μας, όταν γίνει γνωστό αργότερα ότι όλα αυτά ήταν μια σκευωρία, όπως με τα μπουκαλάκια των «χημικών» του Κόλιν Πάουελ... Εκ των υστέρων ζήτησαν συγνώμη, αλλά από ποιόν; Αλλά, να τώρα μπροστά σε ένα νέο κύμα πιέσεων η Ελλάδα φαίνεται δεν άντεξε και πήγε σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια.

Θύμισε πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ «πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμιξη στο θέμα...».

Αναρωτήθηκε ακόμα, ποιος διέρρευσε το θέμα; Ποιος κερδίζει από αυτό; Η Ελλάδα; Σαφώς όχι... Υποστήριξε ότι στην απόφαση της Αθήνας θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν έκανε σχόλιο πώς, πότε και με ποιον τρόπο. Είπε όμως πως είναι κρίμα που χρησιμοποίησαν τους Έλληνες κατά της Ρωσίας.

Η ρωσική θέση για το τι συμβαίνει σήμερα από τη Δύση κατά της Ρωσίας, είναι σαφή: Η Ζαχάροβα εξηγεί πως επί σειρά ετών προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία. Επειδή δεν το κατάφεραν, τώρα επιδιώκουν να ωθήσουν τις χώρες να μαλώσουν μαζί μας, λέει. Δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη ρήξη. Κάποιοι που ο καθένας γνωρίζει ποιοι, επιχειρούν να μας βάλουν να χαλάσουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ασκούνται τρομερές πιέσεις.

Στο θέμα της τύχης της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα που κάποια μέσα ενημέρωσης την τοποθετούσαν για το Σεπτέμβριο, απάντησε πως αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες «δεν επιτρέπει να υπάρξει θετική απάντηση...».

Θύμισε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κλείνουν 25 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τιμώνται τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar αγγελος κονταρας

  η ελληνικη κυβερνη υπακουοντα στις προτροπες του αμερινου πρεσβη. ο οποιος μισει τη ρωσια και απαγορευσαι την εισοδο ρωσσων κληρικων και δε του χορηγει βιζα και ενα φιλο που αγααει την Ελλαδα ο υπουργος εξωτερικων κανει οτι μπορει να κοπουν οι δεσμοι φιλιας υπακουοντας στις ΗΠΑ και γερμανια χωρις να εχουμε κανενα κερδος και η ρωσσια [...] εκανε απελεσεις γιατι αγαπαει τον ελληνικο Λαο.

 2. avatar Δρ Ευσταθιος Κοιζης

  Η Ελληνική κυβέρνηση τα έβαλε με την μόνη χώρα που υποστηρίζει την Ελλάδα, δηλαδή την Ρωσσία, άσχετα 'οτι Η ΔΥΣΗ εχει τηνΕλλάδα σαν σκουπίδη επειδή οι κυβερνώντες μας μόνο που πολιτικοί δεν ειναι,αλλα συνεχεις ταξειδιώτες.Το ότι έγινε πίεσης απο τούς Δυτικούς , και δεν έχουν ιδίαν γνώμη ειναι σήγουρο. Βεβαιως δεν μοιάζουν με τον ΕΡΤΟΓΑΝ που ειναι πράγματι ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ .....ΔΙΑ. Γιατι οι δικοί μας ειναι σαν γυναικούλεςΟσο για το χρέος της Ελλάδας αντι να ζητήσουν ελλάττωση του χρέους όπως μας κορο'ι'δευσαν , και το χρέος θα ήταν πράγματι ΒΙΩΣΗΜΟ μας φόρτωσαν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΧΡΙ το 2060. και δεν προκειταιΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΡΕΊ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ.ΕΊΠΑΝΕ ΨΕΜΑΤΑ στον ΕΡΤΟΓΑΝ και οι ίδιοι καταδίκασαν τους δυο στρατιώτες. Θα είναι η χειρώτερη κυβέρνηση της Ελλάδας 'ολων των εποχών.

 3. avatar Aimilios

  Μας εχουνε κανει τσαμπουκα αλβανοι, τουρκοι, σκοπανιανοι και οι κουτση Μαρια...και η μονη φορα που κανουμε εμεις τσαμπουκα ειναι σε μια χωρα εχει δυναμη και θα μπορουσαμε να την χρησιμοποιησουμε υπερ μας... ποσο τραγικοι ειστε συριζαιοι, ποσο

 4. avatar Polykarpos Markaras

  Ουδεν το μεμπτο και αναμενομενο απο ενα ακραιο καθεστως νεομπολσεβικων με εντολές απο την Σιων και τον αμερικανικο γεωστρατηγικο παραγοντα της παγκοσμιας δικαυβέρνησης.

 5. avatar Μην μας πουν….

  Ότι θα βγάλουν ταξιδιωτική οδηγία, για να μην έρχονται οι Ρώσοι....πολύ θα στεναχωρηθώ!

 6. avatar Ν.Ζ.

  Πίσω στη Ρωσία τα εγκληματικά στοιχεία που μας φόρτωσαν εθνικιστικοί κύκλοι τύπου Ψωμιάδη για να μας ληστεύουν και να χρηματοδοτούν και να οργανώνουν φασιστικές επιθέσεις και συλλαλητήρια συνεπικουρούμενοι από το κόμμα του απρόσωπου και άβουλου Μητσοτάκη.

 7. avatar σιγα τους φιλους

  σιγα που σας πηρε το παραπονο για τους ρωσους . καλα τους τα ειπανε στο φιναλε μας πουλησαν στη μικρα ασια και μια ζωη λαμωγιες με τους τουρκους κανουν .

  1. avatar Sotiris

   Θάπρεπε κάποιος να σου πει, μεταξύ Κρατών φίλοι δεν υπάρχουν. Άσχετα τι λένε.
   Σωστοί είναι οι ηγέτες που φροντίζουν τα συμφέροντα των λαών τους ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

 8. avatar Θορπ

  Άλλος ένας μεταλλαγμένος αριστερος που για μια τσέπη δολάρια πουλάει και τη μάνα του
  Πολλοί μισούν την δύση το δολάριο ουδείς

 9. avatar Τιν αφτο ρε

  [...]Ζαχαροβα όταν ο σουλτάνος σάς έριξε το αεροπλάνο και λυντσάρισε τούς πιλότους κάνατε τις κότες και γίνατε φίλοι μαζί του μέχρι S 400 θα τού πουλήσετε. Τώρα πού απελασε τούς κατασκόπους σας ή Ελλάδα έχετε χαλάσει τον κόσμο. Επειδή και ο Άγιος φοβέρα θέλει καλά σάς κάναμε. Τώρα θα παρακαλάτε για την φιλία μας όπως κάνατε και με τον σουλτανο δίπλα.

  1. avatar μια ζωή προτεκτοράτο

   Τους κάναμε τα μούτρα κιμά:) Η ουσία είναι ότι oι ραργιάδες κάνουν ότι διατάξει ο αμερικάνος και ο γερμανός.

 10. avatar Ποντικας ο μεγαλοπρεπης

  Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους! ισχύει για όλους!

 11. avatar μη μασάτε

  αν κάνει τπτ ο Ρώσος, θα γράψουμε μια προφητεία

 12. avatar σωστός

  Εσεις οι = σκληροι= αριστεροί θα κανετε οτι σαν λενε οι αριστεροι σοσιαλιστες
  των ΗΠΑ αλοιως δεν θα βρεθητε στο δρόμο.
  Το καλό παιδι τοθυ τραβηξε το αυτι ο δασκαλος

 13. avatar Rip

  Η Ελλάδα είναι φρόνιμο να μην παίρνει θέση στην κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας. Αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του βατράχου, στο βάλτο που παλεύουν τα βουβάλια.

  1. avatar Sotiris

   ξέρεις κάτι φρόνιμο να έχει κάνει η συμμορία του Μέγα Ψεύτη ?
   ή μήπως φίλε μου ξέρεις κάτι φρόνιμο να έχει κάνει ο έχων την θέση του Υπεξ ?

 14. avatar Reality Talk

  Η συνεχής ασέβεια της Ρωσίας προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει .

  1. avatar americant

   yankee go home

  2. avatar Έτσι σου είπαν

   να γράφεις από την αμερικανική πρεσβεία ρε ταγάρι;

 15. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ….ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.

  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΠΕΡΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΣΟΝΙΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΕΞΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ...ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ ΤΑ ΜΙΣΟ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΚΙΑ...
  ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΓΑΛΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΚΡΑ ΑΠ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΚΑΣΣΕΛΑ ΚΑΙ ΣΕΛΩΣΕ ΜΟΥ Τ ΑΟΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΤΗΝ ΣΕΛΑ...ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ...

 16. avatar βουλη

  Κομισιν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει