Σύμφωνα με την Goldman Sachs το τελικό ποσό της επίσημης βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ισπανία θα καθορισθεί μετά από τον έλεγχο των τραπεζών από ανεξάρτητους οίκους, ωστόσο κατά προσέγγιση οι πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων εκτιμώνται σε 50 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Goldman Sachs, η ευρωζώνη έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση στηρίξεως έως 100 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει με δάνειο μακράς διαρκείας από τον EFSF που θα εκτείνεται από 15 μέχρι και 30 έτη.

Πάντως, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως ο EFSF και ο ESM δεν είναι επαρκή εργαλεία για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αν και αποσαφηνίζει πως ακόμη κα μετά το ισπανικό δάνειο τα κεφάλαια των μηχανισμών θα είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση του πορτογαλικού ή του ιρλανδικού προγράμματος.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs ο EFSF έχει δεσμεύσει 223 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,7 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία, 26 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία και 179,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο 2012, ο EFSF και ο ESM θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από κοινού με χρηματοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής, μόνο η Γαλλία, η Ελλάδα και Σλοβενία έχουν κυρώσει τη συμφωνία για τον ESM.