Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε νέα έρευνα της Public Issue

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστό των κομμάτων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:25
17/05/2018
Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε νέα έρευνα της Public Issue
56
loading

Διευρύνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα της Public Issue.

Ειδικότερα, με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018, προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο (39%, +2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί (20%, -1,5% – Διαγράμματα 1Α & 2Α). Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του νέου δικομματισμού εκτιμάται σε 59% (Διάγραμμα 3Α).

dvguig1

Η διαφορά α’/β’ κόμματος διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (Διάγραμμα 3Β). Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974).

dvguig2

Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό Διαγράμματα 1Α,2Α).

dvguig3

Tέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα (6κομματική).

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

dvguig4

dvguig5

Δείτε ολόκληρη την ανάλυση εδώ

Τι είναι η εκτίμηση εκλογικής επιρροής;

Με τον όρο «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» εννοείται ο εκ νέου υπολογισμός (repercentage) των ποσοστών των κομμάτων, εξαιρώντας τις μη-διευκρινισμένες απαντήσεις των ερωτώμενων (δηλαδή τις επιλογές: «δεν θα ψηφίσω», «λευκό/άκυρο» «αναποφάσιστος/η» και «δεν απαντώ»), ώστε τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης να είναι συγκρίσιμα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν καταγράφεται ποτέ στην κάλπη των εκλογών. Αποτελεί μια επινόηση, η οποία «κατασκευάζεται» από την ερώτηση πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων.

Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής δεν πρέπει να συγχέεται με την απλή απαλοιφή της αδιευκρίνιστης ψήφου, μια χρήσιμη εμπειρική πρακτική που ακολουθείται από άλλες εταιρίες, που συνήθως αναφέρεται ως «αναγωγή» ή «ψήφος επί των εγκύρων» απαντήσεων της δημοσκόπησης (valid vote). Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής δεν ταυτίζεται με τη διευκρινισμένη ψήφο, διότι η κατανομή (allocation) της αδιευκρίνιστης ψήφου, που προκύπτει, δεν είναι αναλογική, αλλά πραγματοποιείται με τη χρήση στατιστικών υποδειγμάτων. Ειπωμένο διαφορετικά, η εκτίμηση διαφέρει σημαντικά από μια απλή παράθεση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων.

Κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθεί η Public Issue είναι η κατάργηση της στάθμισης του δείγματος με την προηγούμενη ψήφο και η αντικατάστασή της, με τη μεθοδολογία της ανάλυσης χρονολογικών σειρών (time-series analysis), της διαθέσιμης χρονοσειράς των ερευνών. Ένα βασικό πλεονέκτημα της νέας μεθοδολογίας είναι ότι η εκτίμηση για την εκλογική επιρροή κάθε κόμματος, στηρίζεται σε όλες τις διαθέσιμες έρευνες του Βαρόμετρου, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (πάνω από 100) και όχι μόνον σε μια έρευνα (την τρέχουσα κάθε φορά). Παλιότερα, η στάθμιση των αποτελεσμάτων με βάση την προηγούμενη ψήφο αποτελούσε την πιο διαδεδομένη μέθοδο βελτίωσης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων. Ωστόσο, επειδή εμφανίζει σημαντικές μεθοδολογικές αδυναμίες τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί. Ιδίως σε εποχές αυξημένης εκλογικής ρευστότητας και αποδυνάμωσης του δεσμού των πολιτών με τα κόμματα, όπως η σημερινή, η μέθοδος της στάθμισης μπορεί -αντίθετα- να επιδεινώσει επικίνδυνα, αντί να βελτιώσει την ακρίβεια των εκτιμήσεων, αναφέρει η Public Issue.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

56
σχόλια
 1. avatar τους….

  πιάνει πότε-πότε και καμμιά κρίση συνείδησης...συνείδηση βέβαια δεν έχουνε αυτοί, να δηλώνουν ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, κρατάνε στην ουσία ΠΙΣΙΝΗ ,αν ό μοι γένοιτο... μήπως δηλώνοντας μεταμέλεια τους λυπηθούνε και τη γλυτώσουνε.....

 2. avatar ΚΙΝΑΛ….

  Λέμε.......ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ δεν έφυγαν ποτέ.....

 3. avatar ΝΕ ΕΝΤΖΙ ΙΝΕ

  ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΜΑΖΕΨΑΝΕ ΤΟ................ΤΟΝ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ ΜΙΑΣ Κ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΞΕΧΝΑ Κ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ,ΤΑ ΠΑΧΑΛΙΑ Κ ΤΑ ΡΑΜΑΖΑΝΙΑ...
  ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ

 4. avatar Anonymous

  Τον ΠΑΟΚ μου θυμίζετε που κατά φαντασίαν έχει 95 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα όμως το πήρε η ΑΕΚΑΡΑ.

 5. avatar This is the end!

  Με το τέλος του Σύριζα τελειώνει και η αριστερά στη Ελλάδα,τελειώνει η νοοτροπία του δημόσιου κηφήνα ,τελειώνουν οι συνδικαλιστάδες που μας πήγαν χρόνια πίσω ,τελειώνουν οι διορισμοί απ το παράθυρο τελειώνουν οι αμόρφωτοι σε νευραλγικές θέσεις του δημοσίου ...δουλειά τώρα!!! αργήσαμε σαν χώρα αλλά τους καταλάβαμε

  1. avatar Godfather7

   τα σκάνδαλα και οι μίζες 40 χρόνια και αυτοί που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια την περιουσία της χώρας σου δεν σε πείραζαν έτσι;;

   1. avatar Νανοδορυφόρος του Καλογρίτσα

    Το ίδιο πράγμα λέμε, οι πασοκοσυριζαιικη νοοτροπία της ρεμούλας, μίζας και ρουσφετιών ΤΕΛΟΣ. ΚΛΑΥΤΈ ΤΗΝ ΜΕ ΑΝΑΦΙΛΗΤΆ.-

 6. avatar KostasPiraeus

  Σοβαρά τώρα;Ένας στους πέντε θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Πάτε καλά;Δεν χορτάσατε παπάτζες και καρανίκες; Πόσο σανό τρώτε ρε χαϊβάνια;Ελπίζω να μην κάνουν φέτος εκλογές για να φάτε τις μειώσεις των συντάξεων των παππούδων σας και των πατεράδων σας, μπας και βάλετε μυαλό...Δύσκολο βέβαια με τα μυαλά που κουβαλάτε...Αλλά που ξέρεις.Μπορεί κάποια στιγμή να το λειτουργήσετε.Άντε και καλά ψεκάσματα στους πιστούς των ...ευτραφών ..Ο Ιγλέσιας, το κολιτάρι σας από ΠΟΔΕΜΟΣ μεριά, αγόρασε μια βιλίτσα 700000 ευρώ (πρώτη κατοικία sic)..Προλαβαίνετε και σεις να ψωνίσετε κατιτίς πριν πάρετε δρόμο..

  1. avatar ηλικιωμένος παππούς

   Το κακό, φίλε μου, δεν είναι μόνο ότι ένας στους πέντε θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Το χειρότερο είναι ότι τρεις στους πέντε θα ψηφίσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖ ! Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι, από τους 5-3=δύο που μένουν, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν ΧΑ και ΚΙΝΑΛ ! Βλακογαλαντόμα συμπεριφορά των Ελλήνων προς κάποια εξαμβλώματα (ΧΑ) και τους λοιπούς νεκροθάφτες της πατρίδας μας.

  2. avatar Godfather7

   το 11 στο κιναλ δεν σε πείραξε;;

  3. avatar Συριζοτρολ

   Αριστερός -οχι στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά τα παιδιά μου στη σχολή χιλ, το αιγαίο ανήκει στα ψάρια του ελάτε όλοι οι τζιχαντιστές στα νησιά μας κάνοντας κοινωνική πολιτική από το κολωνάκι πίνοντας φρέντο! επίδομα ενοικίου στους υπουργούς μας ενώ έχουμε καταθέσεις στο εξωτερικό,διορισμοί ατόμων τεράστιας μόρφωσης και παιδείας όπως ο καρανίκας σε νευραλγικές θέσεις,η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε στην Ελλάδα θα είναι η παραγωγή κάνναβης!!!!πουλάμε όπλα στη Σ Αραβία το βράδυ για να πάρουμε τη μίζα και το πρωί καίμε τη πρεσβεία του Ισραήλ γιατί είμαστε ειρηνιστές !!!καίμε την Ελληνική σημαία και ξεπουλάμε την Μακεδονία φορώντας τη σημαία του Μαδουριστάν ....

   1. avatar Godfather7

    πόσο πάει το μεροκάματο;;

  4. avatar Michalis Β

   Σωστά τα λες όλοι μαζί ψήφο στο κουλό για ακόμη καλύτερες μέρες με Ζήμενς νοβαρτις κλπ

   1. avatar Michalis A

    όχι όλοι στον φρούλη με τον Καλογρ. την λάσπη Novartis τον φασιστικό έλεγχο της εξουσίας τον ΙΒΑΝ τις μίζες σε ΕΛΔΟ , Μέγαρο Μουσικής , ΕΡΤ , Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ κλπ κλπ

 7. avatar Ασχέτως που ο Σύριζα ήταν ό,τι χειρότερο

  η ΝΔ τα πήγε τόσο καλά στο παρελθόν που λογικό είναι να παίρνει γύρο στο 30000% στις δημοσκοπήσεις και να μη ξεχάσω βέβαια το Κίνημα αλλαγής με τα ίδια πρόσωπα που φόρεσαν τα ρούχα τους αλλιώς και τους δίνουμε την τρίτη θέση δίκαια!

 8. avatar TasosZ

  Το σύριζα κερδίζει τις κατά φαντασία δημοσκοπήσεις των συριζοτρολλς του στα σχόλια και χάνει τις εκλογές!

  1. avatar Godfather7

   εγώ βλέπω να κατακλίζεται το ίντερνετ με πληρωνμένα τρολ των νδ,κιναλ και σια ,πλάκα μας κάνεις;;

 9. avatar Όσο νυχτώνει η […] μεγαλώνει.

  Και ακόμα δεν είδατε τίποτα συριζανθέλληνες

 10. avatar Μστ

  Public issue= SKAI= Ν.Δ...στη δημοσκόπηση δεν υπάρχουν "αναποφάσιστοι" ή "άκυρο"...μάλλον τους προσθέσαν στη Ν.Δ

  1. avatar γουουουφ γουουουφ

   εγώ διαβάζω μόνο γΑυγή και ΕφΣυν και νομίζω πως ζούμε στην Ελβετία του νότου και ότι ο τσίπρας έχει μυαλό!

   1. avatar Ακριβώς ….

    Ξέχασες όμως την Kontra , το Documento και την periodista που παρουσιάζουν το καμενοτσιπριστάν ως τη γη της επαγγελίας !!!

 11. avatar ΠΑΝΚΩ

  Α χα χα χα χα χα...

  1. avatar Χι χι χι..

   Πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη άποψη

 12. avatar Ξεφτίλα

  Αν αυτή η δημοσκόπηση είναι αληθινή, μας αξίζει 100 χρόνια μνημόνιο.

 13. avatar Στην Θεσσαλονίκη τι βγαζει??

  Οι Παοκζηδες τωρα ειναι ένθερμοι του Συριζα. Σαββίδη δωσε το πρόσταγμα .

 14. avatar Takis T

  Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις και χάνει τις εκλογές!

 15. avatar giannis tzanidakis

  Σοβαρή ερεύνα με εντολή σοβαρότερου γραφείου τύπου της ΝΔ που διεξήχθη έξω από τα γραφεία του Κούλη και αποτυπώνει τα όνειρα της θερινής νυχτός και φαντασίας του πλέον άσχετου αρχηγού

  1. avatar Tery Mpeiss

   και σεις δεν είστε καλλίτεροι του αντιγράφετε

 16. avatar Stelios76

  Αυτο ειναι που λενε ☺☺ μπλε θα φαμε!!!!

 17. avatar Λοβοτομημένη ελληνίδα ψηφοφόρος και τηλεθεατής ποιοτικών προγραμμάτων.

  Εγώ με τον Αγησίλαο μου που δεν πιανόμαστε ποτέ κορόϊδα ώς πολίτες και υπεύθυνοι-λογικοί ψηφοφόροι, περιμένουμε πάντοτε να βγουν όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές και μετά καθόμαστε στο σαλόνι μας και βγάζουμε τον μέσο όρο όλον τον κομμάτων.
  Βγάζουμε τα αποτελέσματα μας (είναι καλός στην αριθμητική ο Αγισήλαος μου) για το ποίο θα είναι πρώτο κόμμα και πάντοτε το ψηφίζουμε, γιατί ο Αγισήλαος μου λέει ότι ....''πρέπει Σούλα να είσαι πάντα με τους νικητές''!
  Στο δημοψήφισμα που έγινε και ''ο λαός μίλησε'' (όπως είπε ο Αγισήλαος μου), ψηφίσαμε ΝΑΙ φυσικά και αν και κέρδισε το ΟΧΙ (κόντρα στις δημοσκοπήσεις που δεν πέφτουν ποτέ έξω) ο Αγισήλαος μου μού εξήγησε, ότι τελικά.... ''πήγαν στα πέναλτι'' (έτσι μου είπε) και κέρδισε το ΝΑΙ. Άρα εμείς!
  Έτσι και τώρα, θα ψηφίσουμε την Νέα Δημοκρατία του κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ....''θα πάρει το μάτς από τα αποδυτήρια'' (έτσι λέει ο Αγισήλαος μου που ξέρει) και θα φύγει ο Τσίπρας που .....''τελικά μας βγήκε Σούλα πολύ μεγάλο παλτό'' (όπως μου είπε πάλι ο Αγισήλαος μου).

  1. avatar Είστε εσείς μια κατεργάρα! Αλίμονο στον καημένο κυριο Αγησίλαο!

   Οχι και λοβοτομημένη εσείς κυρία Σούλα μου!!!

   Αυτά να τα λέτε στον κύριο Αγησίλαο, που τον πουλάτε και τον αγοράζετε, δίχως να πάρει χαμπάρι ο έρμος και τον δένεται φιόγκο ανά πάσα ώρα και στιγμή, τον εύπιστο πλην όμως καθόλα συμπαθή αφελή νοικοκύρη σας , που νομίζει ο καψερός, ότι διατηρεί, με τα αστεία επιχειρήματα του , τον έλεγχο της σκέψης και της βούλησής σας!!! Όχι όμως και σε εμάς !!!

   Σας προτείνω να βάλετε τον Άγη σας, να καθίσει αναπαυτικά στον καναπέ, δήθεν να δει μαζί σας την αγαπημένη σας ταινία, και εκεί στα ξαφνικά από το κινητό σας (όλως τυχαίως και εξάφνως), να βάλετε στη τηλεόραση να παίζουν οι "πολιτικάντηδες" (https://youtu.be/jx-yCxjp070), υποχρεώστε τον να δει όλο το video, στη συνέχεια πλάκωστέ τον στις επί αυτού ερωτήσεις και μετά παίρνοντας το γνωστό σε όλους και άγνωστο στον Άγη, αθώο και αφελές ύφος σας, ζητήστέ του να σας συμβούλευσει , μετά ακλονητων επιχειρημάτων και αναλύσεων του, επί του θέματος, ως προς το τι κρίνεται ως ορθό, σκόπιμο, οφελιμο και δίκαιο, να ψηφίσετε απο κοινού στις επερχόμενες εκλογές! Να δούμε τι θα σας πει!

   Ξέρετε εσείς από αυτά κυρία Σούλα μου, είστε παλιά καραβάνα, για να μην πω καλύτερα η πρώτη διδάξασα !

  2. avatar @Λοβοτομημενη….

   Αληθινα πολυ καλο, πολυ εξυπνο!

 18. avatar Ψευτικες δημοσκοπισεις

  Θα τριβετε τα ματια σας την επκμενη των εκλογων!Ο Τσιπρας θα ανεβάσει τα ποσοστα του.Ο κοσμος που δεν ειναι κοματογλυφτης τον στηριζει!!!.....μέχρι να χαλασει κιαυτος[email protected]

  1. avatar Χάπατο-Μνημονιακός-Ψηφοφόρος,αλλάζω κόμμα κάθε φορά,αλλά πάντα εντός δημοκρατικού τόξου,αφού η ”Δημοκρατία” είναι το πάν.

   Τι να ''χαλάσει'' βρε χαλασμένε? Γράψε μας μια προεκλογική του δέσμευση που τελικά την τήρησε?

 19. avatar paul 123

  0 κουλης καρβελια ονειρευεται

 20. avatar Και ακόμα δεν είδατε τίποτα συριζανθέλληνες

  Όσο νυχτώνει η [...] μεγαλώνει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει