«Πρέπει η Βουλή να κάτσει να ασχοληθεί με τα σημαντικά. Και το σημαντικό είναι πώς θα βάλουμε ασφαλιστικές δικλείδες, ομόφωνα, και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να σταματήσει το πάρτι», είπε, μιλώντας για τη διαφθορά στη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώην υφυπουργός, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας το Πρακτορείο 104,9fm.

«Αυτό δεν το βλέπω να απασχολεί κανένα κόμμα. Αυτό με στεναχωρεί. Εγώ πιστεύω, ότι όλοι πρέπει να βάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση το χεράκι μας, να σταματήσει αυτό το πάρτι. Μιλάμε για πάρτι μεγάλο», συνέχισε ο κ. Γιακουμάτος.

Ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι με τον τρόπο που έφτασε η υπόθεση στη Βουλή διασύρονται άνθρωποι, που ακόμη κι εάν αθωωθούν θα μείνει η «ρετσινιά», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει η ρύθμιση να διαβιβάζονται από τη δικαιοσύνη στη Βουλή «αμελητί» υποθέσεις, στις οποίες υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης έλεγχος για τη βασιμότητα της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη.

«Αν έχει κάποιος την ευθύνη σήμερα γι’ αυτό το τζέρτζελο που γίνεται και τραυματίζει πολύ βαριά την πολιτική, πάρα πολύ -ανεξαρτήτως αποτελέσματος το τραύμα παραμένει, η αιμορραγία συνεχίζεται- η πρώτη υπεύθυνη είναι η Βουλή», είπε ο κ. Γιακουμάτος.

«Το έχω πει εκατό χιλιάδες φορές έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου. Είμαι εικοσιπέντε χρόνια στο κοινοβούλιο, κανείς δεν τόλμησε να το κάνει. Είχα πει το εξής: όταν υπάρχει κατηγορία για πολιτικό πρόσωπο, ο εισαγγελέας να μην λέει: αμελητί, δηλαδή Πόντιος Πιλάτος… να κοιτάει ο εισαγγελέας, να κοιτάνε οι δικαστικοί, εάν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις και αν δεν είναι εξωπραγματική η μήνυση να τη στέλνει. Τώρα πάει αμελητί».

Ο κ. Γιακουμάτος πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή απαιτεί την ψήφο των δύο τρίτων της Βουλής, διακοσίων βουλευτών. «Και τώρα μπορεί να αλλάξει, είναι κανονισμός της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός.

Ερωτώμενος, εάν θα επιθυμούσε να αλλάξει αυτή η ρύθμιση, ο κ. Γιακουμάτος απάντησε: «Ε, βέβαια. Δεν είπα εγώ να μην πηγαίνει στη Βουλή, αλλά να πηγαίνει με κάποια σοβαρότητα, κάποιες ενδείξεις, έστω και αποχρώσες».

«Είναι αδιανόητο να μην κοιτάει ο εισαγγελέας, ο έντιμος δικαστής, εάν υπάρχει κάτι σοβαρό, και να το στείλει. Αλλά έτσι; Για το υπερπέραν, για φαντασίες, για μυθοπλασίες; Είναι ντροπή να διασύρονται τα ονόματα των βουλευτών», είπε ο κ. Γιακουμάτος και πρόσθεσε: «Απαλλάσσονται όλα τα πρόσωπα που λασπώνονται και τους πετούνε λάσπη με τον τόνο; Αυτούς θα τους μείνει η ρετσινιά. Παράδειγμα, το Βατοπέδι. Πώς πέθανε ο φουκαράς ο Αγγέλου με λάσπη, ο Μπασιάκος, πόσοι ταλαιπωρήθηκαν; Αθώοι, όλοι, ομόφωνα. Το πρώτο λοιπόν που διαφωνώ είναι ο τρόπος που έφτασε στη Βουλή και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνια» το φαινόμενο της «λοβιτούρας που γίνεται γύρω από το φάρμακο» και επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης των κομμάτων, ώστε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες σε αυτή την υπόθεση.

«Μπορεί η Βουλή -επ’ ευκαιρία που το FBI το ανακάλυψε και το έβγαλε στον αέρα- να βρούμε λύση, να γλυτώσει λεφτά ο Έλληνας πολίτης; Αυτό είναι το ζητούμενο. Εκεί έπρεπε λοιπόν να υπάρχει μια συναίνεση και να κάτσουμε τα κόμματα κάτω να δούμε που είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Μιλώντας για το εάν τίθεται θέμα πολιτικής ευθύνης, ο κ. Γιακουμάτος είπε ότι γι’ αυτόν «το μεγαλύτερο μερίδιο της πολιτικής ευθύνης το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τρία χρόνια, τι έκανε για το πάρτι στα φάρμακα;», διερωτήθηκε ο πρώην υφυπουργός και πρόσθεσε ότι όταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ έφερναν νόμους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την κοστολόγηση των φαρμάκων κ.ά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση «ήταν απέναντι πολεμούσε, αυτά τα μέτρα”, άρα, όπως είπε, “να μην ψάχνουμε να κάνουμε επιμερισμό ευθυνών. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Η έχεις ευθύνη ή δεν έχεις. Όλοι έχουμε ευθύνη. Όλοι. Άρα λοιπόν, να βρούμε μία λύση».

Ο κ. Γιακουμάτος διευκρίνισε ότι είναι «άλλο το σκάνδαλο, που πρέπει να εξυγιάνουμε τον χώρο του φαρμάκου και άλλο να προσωποποιώ, να στοχοποιώ άτομα, πρόσωπα με μια ιστορία, που ακόμη κι αν αθωωθούν θα μείνει λάσπη».