Βούτσης: Ανάγκη να εργαστούμε ενάντια στο ναζισμό

Ειδική εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:57
29/01/2018
Βούτσης: Ανάγκη να εργαστούμε ενάντια στο ναζισμό
22
loading

Η Βουλή απέστειλε μήνυμα ότι δεν γίνονται ανεκτά διαχωρισμοί και διακρίσεις, φυλετικό μίσος και φανατισμοί, με την ειδική εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος. Η ημέρα μνήμης έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2004.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τους μάρτυρες του ολοκαυτώματος, είπε πως είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής.

Ιδιαίτερα για τη στήλη με τα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε πως τη βλέπουν και ενημερώνονται για τη σημασία της κάθε μέρα μαθητές από τα σχολεία της χώρας που ξεναγούνται στη Βουλή. Μόνο το 2017, όσοι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στη Βουλή έφτασαν τους 113.000, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε τη σημασία, για το παρόν και το μέλλον του αιώνα, να μαθαίνουν οι νέοι, να συνειδητοποιούν τι σημαίνει ολοκαύτωμα, τι σημαίνει απάνθρωπη οπτική αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι δυστυχία ότι καθώς διανύουμε αρκετά χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα, υπάρχουν επιλήσμονες αυτών των αξιών του ανθρωπισμού, οι οποίες ιστορικά καταβαραθρώθηκαν μέσα στο Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης. Τόνισε επίσης ότι «επιλήσμονες αυτών των αξιών φτάνουν δυστυχώς μέσα σε ηγέτιδες πολιτικές τάξεις σε ευρωπαϊκές χώρες και αλλού και είναι ανεκτικές στην ιδεολογία που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία».

«Είναι προφανές πως αυτά τα στρατόπεδα δεν ήταν έργο ενός ανδρός ή μιας ηγέτιδας τάξης, ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έγινε τουλάχιστον επί μια δεκαετία ώστε να είναι ανεκτική η συνείδηση των υπολοίπων στο έγκλημα που είχε προαποφασισθεί και πήρε τη μορφή που πήρε στην τελική φάση της τραγωδίας. Αυτό είναι ο ναζισμός» είπε ο Νίκος Βούτσης και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως και στην Ελλάδα υπάρχουν δυστυχώς τέτοια φαινόμενα, καθώς «πριν από μια Κυριακή σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν εκείνοι που πήγαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και άφησαν τη σφραγίδα τους».

«Είναι παρών λοιπόν αυτός ο κίνδυνος και είναι παρούσα η ανάγκη να εργαζόμαστε εναντίον αυτής της ιδεολογίας, και εδώ και στην Ευρώπη και παντού» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των συναδέλφων που ήταν θύματα του ολοκαυτώματος. Του Δανιήλ Αλαλούφ, του Ζακ Βεντούρα, Μισέλ Καζές, του Λεόν Γκατένιο, του Μίντες Μπεσαντζή, του Ισαάκ Σιακκή, του Δαβίδ Σουλάμ, του Αλβέρτο Τσένιο» είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι αν θα είχαν τον τρόπο αυτοί οι επίγονοί τους να γνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές, τουλάχιστον θα είχαν την ελάχιστη ικανοποίηση ότι ο σπόρος της θυσίας της δεν πήγε χαμένος.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί, για να φωνάξουμε δυνατά με μια φωνή ότι θυμόμαστε και για να επιβεβαιώσουμε ξανά τη δέσμευσή μας στην ανθρωπιστική έννοια ότι κανένας λαός, κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν θα πρέπει να ξαναζήσει τις ίδιες απειλές του ρατσισμού, του μίσους και των μηχανών θανάτου» ανέφερε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ Αγιελέτ Ναχμίας.

«Πριν από 1,5 χρόνο ήμουν εδώ και με συγκίνησε ο πρόεδρος της Βουλής με την πρωτοβουλία του να τιμήσει τη μνήμη των αποβιωσάντων Ελλήνων και Εβραίων βουλευτών που δολοφονήθηκαν από τη μηχανή πολέμου των ναζί» είπε η Αγιελέτ Ναχμίας και πρόσθεσε ότι περισσότερα από 74 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Έλληνες Εβραίοι βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν τη φρίκη για να σημειώσει ότι ένα μέρος της πάντοτε θα είναι ελληνικό.

«Οι ιστορίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι δύσκολες. Ο αντισημιτισμός επικρατούσε παντού και οι ιστορίες Ελλήνων που έσωσαν εβραίους ήταν πολύ λίγες αλλά αυτές που γνωρίζουμε είναι ιστορίες ανθρωπισμού και ανδρείας» είπε η Αγιελέτ Ναχμίας και πρόσθεσε: «Όταν σώζεις μια ζωή είναι σαν να σώζεις έναν ολόκληρο κόσμο και γι αυτό σήμερα τιμούμε τη μνήμη όχι μόνο εκείνων που δεν σώθηκαν, αλλά τιμούμε και την ανδρεία και ατελείωτη θέληση να ζήσουν όσων κατάφεραν να επιβιώσουν».

«Είμαστε όμως εδώ και για να βεβαιωθούμε ότι ο αντισημιτισμός θα διαβρωθεί, ότι το μίσος και ο ρατσισμός δεν θα γίνουν ποτέ ξανά τα κουμπιά σε ένα μηχάνημα θανάτου» είπε η πρόεδρος της ΚΟΦ Ελλάδας Ισραήλ και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη διαρκή φιλία προς το Ισραήλ, προς τη Βουλή του Ισραήλ και προς την ιστορία των Ελλήνων εβραίων γιατί πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δει κανείς πράξεις όπως αυτή που επελέγη στην είσοδο του δημοκρατικού οίκου.

Η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ είναι πολλαπλά συμβολική. Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς, η διεθνής κοινότητα, με απόφαση του ΟΗΕ, το 2005 τίμησε τη μνήμη των 6.000.000 εβραίων της Ευρώπης που εξοντώθηκαν από τους ναζί, ανέφερε ο Δαυίδ Σαλτίελ Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και πρόσθεσε ότι αυτή την ημέρα αλλά και κάθε ημέρα η εβραϊκή κοινότητα θρηνεί τους αφανισμένους κρίκους των οικογενειών της που κυνηγήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν εβραίοι.

Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι η γενιά μου θα δημιουργούσε ένα καλύτερο αύριο. Και όμως δεν πέρασε ούτε μισός αιώνας και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξύπνησαν και επιστρέφουν απειλητικά γύρω μας, είπε ο Δαυίδ Σαλτίελ και τόνισε ότι σήμερα επιτήδειοι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού καπηλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και την ένδεια για να εντάξουν το μίσος εκεί που η κοινωνία απέτυχε να εντάξει την ελπίδα.

«Μόλις μια εβδομάδα πριν οι οπαδοί του σκοταδισμού βεβήλωσαν το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχες περιπτώσεις βεβηλώσεων έχουμε και από την αρχή του χρόνου στην Κομοτηνή, και το Βόλο. Ο ρόλος μας είναι βαρύς σε αυτό το σταυροδρόμι, καθώς καλούμεθα να διαφυλάξουμε την ιστορία», είπε ο Δαυίδ Σαλτίελ και τόνισε πως πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, όπως και η πρωτοβουλία για το μουσείο ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, είναι το μόνο όπλο ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραγραφής της ιστορίας και αναβίωσης του ναζισμού.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar criskalts

  Μίλησε ο ταβερνιέ.

 2. avatar ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ@

  Βούτσης για ΠΓΔΜ: Όχι, όχι, όχι δημοψήφισμα!!!!! ΦΑΤΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!

 3. avatar Ξενοκρατης

  ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΨΙΜΩ ΤΡΟΛΕΙ .ΙΧ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ .((ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΦΕΡΕ Ο ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ)).

 4. avatar tboni

  ΦΑΣΙΣΤΑ ΒΡΟΥΤΣΗ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ \'\'ΕΛΑΙΑΣ\'\' ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ?????/

  1. avatar agilotos.stravos

   Κανουν οι..\"συντροφοι\" του στην Τουρκια..
   Εσυ καμμια δηλωση κατα φασιστικων καθεστωτων που διελυσαν την ανθρωποτητα κι εσφαξαν συγγενεις μας θα κανεις η σ\'αρεσουν ολα?

   1. avatar tboni

    ΕΓΩ ΡΕ ΣΤΡΑΒΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΟΥΤΕ ΚΥΒΕΡΝΑΩ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΗΛΩΣΗ. ΟΜΩΣ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΒΙΑ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΟΚΑΤΗΛΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΒΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΛΕΩ!!!

    1. avatar agilotos.stravos

     Δλδ δηλωσεις κανουν μονο αυτοι που κυβερνανε???!!!Ντοιγκ!
     Κανε μου σχολιο τοτε.Αν εισαι ελληνας πατριωτης κι αγαπας την Ελλαδα σχολιασε οτι σιχαινεσαι τα φασιστικα καθεστωτα του Χιτλερ,του Μεταξα,του Μουσολινι,του Σταλιν,του Μαο,του Γ.Παπαδοπουλου,του Πινοσετ...Τωρα που το σκεφτομαι σε ολα αυτα τα καθεστωτα δηλωσεις κανουν μονο αυτοι που κυβερνανε!
     Που πας,τρεχεις παλι ασυναρτητε?

 5. avatar Ναι ενάντια στον ναζισμό

  αλλά φίλοι με Κουφοντήνα και τους ομοίους τους.

 6. avatar ΒΟΥΤΣΕΣ ΜΠΛΕ..

  Απο στομα Βουτση, τι θα ακουσεις;
  Βουτσιές ή βούτσες!

 7. avatar Όχι μη

  Μεγαλύτερο φασισμό από την αριστερά δεν έχω δει

 8. avatar Xiotopoulo

  Άντε μάζεψε τον αναρχικό σου γιο πρώτα γιατι σαν πατέρας εισαι αποτυχημένος ποσό μάλλον σαν πολιτικός

 9. avatar 29/1/2018

  Θα επιστρέψουμε και η γη θα τρέμει.

 10. avatar alekos

  \'\'Είναι δυστυχία ότι καθώς διανύουμε αρκετά χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα, υπάρχουν επιλήσμονες αυτών των αξιών του ανθρωπισμού\'\' ΛΕΕΙ Ο Κος ΒΟΥΤΣΗΣ.
  ΓΙ\'ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ? ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ?
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΔΙΑ-ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ?
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΘΑΣΑΝΕ ΣΤΑ 400-500 ΕΥΡΩ ? ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΜΕΝΑ.
  ΑΥΤΟ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΣ ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ? ΕΛΠΙΖΩ ΟΠΩΣ Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ.

  1. avatar Sotiris

   φίλε Αλέκο, αυτό με ενοχλεί περισσότερο από όλα. Με θεωρεί Ανθυπόζωο, ηλίθιο και αναλώσιμο δότη ψήφου.
   Με τρελαίνει αυτό ! και εάν βάλω και το γεγονός ότι ο γυιός αυτού του Γενίτσαρου, σε κάθε έξοδο του Κουφοντίνα περιμένει απ΄ έξω .... λέω το γνωστό : τελικά δεν φταίει πάντα ο φονιάς !

 11. avatar Και στον κομμουνισμό, μπαρμπα-ΒΟΥΤΣΗ

  http://4.bp.blogspot.com/-tJ34sU1tC1Y/UvN765IkghI/AAAAAAAAC7s/oyCdzLApWhA/w1200-h630-p-k-no-nu/%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82hh.jpg

 12. avatar ωπ!

  στο κομμουνισμο οχι?

 13. avatar Αχαμνός λαγός με διακριτική φωνούλα και μπλουζάκι Τσε

  Στην Παλαιστίνη μήπως άκουσε κανείς τι γίνεται;

 14. avatar Γιωτόπουλος!

  Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΡΙΖΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ!!!!!!!! ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΑΚΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ!!!!!!

 15. avatar Te

  Αν μου πεις ποια η διαφορά κουμουνισμου και ναζισμου κερδίσεις ψηφαλακι

  1. avatar agilotos.stravos

   Αν δε γνωριζεις τη διαφορά κουμουνισμου και ναζισμου πρεπει να σου αφαιρεθει το δικαιωμα ψηφου..

 16. avatar δηλαδή

  κάνει αυτοκριτική ο προεδρούλης με τον φέρελπι γιό των επιτροπων υποδοχής δολοφόνων
  και ληστή τραπεζών (συγνώμη απαλλοτριωση το λέει).

 17. avatar Sv7n

  ....είπε ο φασιστερός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει