Τον πρώην πρόεδρο της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλη Κοντοπυράκη, κατηγόρησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης, για τα παραποιημένα στοιχεία στην Eurostat, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες διαμόρφωσης των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009.

Ο κ. Χαρδούβελης περιέγραψε στην κατάθεσή του την έλλειψη οργάνωσης και κακή διαχείριση που διαπίστωσε, στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που παράγουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.

«Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία απαιτεί από την κάθε χώρα να στέλνει την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου, κάποια δημοσιονομικά στοιχεία. Έτυχε το 2009 να συμπέσει με τις εκλογές – και αυτό που αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν ήθελε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τις πληροφορίες Παρασκευή, διότι θα έβγαινε στις κυριακάτικες εφημερίδες και θα επηρέαζε πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι καταλάβαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurostat στέλνονται κενοί πίνακες για ένα παρελθόν έτος, για κάτι που είχε συμβεί, για το 2008». «Εδώ φταίνε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν φταίει μόνο η ΝΔ, διότι προφανώς, υπήρχαν στην απέναντι πλευρά κάποιοι του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι περίμεναν τα στοιχεία έτοιμα, να τα στείλουν στις εφημερίδες, για να γράψουν οι εφημερίδες τα δικά τους. Έγινε όμως μια σαφέστατη παραποίηση των στοιχείων», επεσήμανε.

«Αυτό που είδαμε σταδιακά εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν στάλθηκαν τα σωστά στοιχεία. Καταλάβαμε επίσης, αν και δεν γράφτηκε πουθενά, ότι ο τότε πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας, έπαιζε παιχνίδι, με την έννοια ότι είχε απομονώσει ένα άτομο και το χρησιμοποιούσε για να στέλνει τα στοιχεία που θέλει», πρόσθεσε τέλος.