Κατρούγκαλος: Δεν πρέπει να υποτιμάται η διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή πολιτική να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:21
17/01/2018
Κατρούγκαλος: Δεν πρέπει να υποτιμάται η διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη
6
loading

Στο θέμα της επικείμενης συνάντησης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, όπως και τους διαπραγματευτές της ελληνικής και σκοπιανής πλευράς, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα, αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν πρέπει να υποτιμάται η διαδικασία στη Νέα Υόρκη και γιατί είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γιατί έχει ήδη μία ιστορική πορεία πολλών ετών. Ακριβώς, όμως, επειδή έχει αυτή την ιστορική πορεία πολλών ετών, πρέπει να αναζωογονείται ανά διαστήματα και ειδικά όταν κάποιος επιδιώκει λύση, όπως εμείς επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η προσπάθειά μας είναι σε όλους τους στίβους. Δεν έχουμε μόνο τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, έχουμε και την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Έχω την αισιοδοξία, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο ότι -δεν είναι δεδομένο ότι θα βρούμε λύση- φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο σχηματίζεται και από την αλλαγή στάσης της άλλης πλευράς, που δεν ακολουθεί την ακραία εθνικιστική τακτική των τελευταίων ετών, αλλά και από τη δική μας τη στάση, γιατί είμαστε μία κυβέρνηση εναντίον της αδράνειας, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή η πολιτική του να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος».

Για να συνεχίσει, λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά, έτσι όπως διαμορφώνεται η συγκυρία στα Βαλκάνια -ένας από τους Σέρβους ηγέτες δολοφονήθηκε στο Κόσοβο- είναι περίοδος που πρέπει όλες οι δυνάμεις και ειδικά εμείς που είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενισχύσουμε την εσωτερική σταθερότητα και ασφάλεια όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής μας χώρας».

«Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής και διεθνούς προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Η γειτονική χώρα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να εξομαλύνει τις σχέσεις της με εμάς και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, αντιστοίχως, όμως, κι εμείς έχουμε παρόμοιο συμφέρον να μην έχουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλγαρία ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι «η διεύρυνση σε όλες τις ανατολικές χώρες ξεκίνησε από την προεδρία της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε από τις χώρες που θέλουμε ιδιαίτερα να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής μας. Θα είναι κάτι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι κάτι καλό και για τις ίδιες -και η Βουλγαρία συμμερίζεται ως χώρα της περιοχής την άποψη αυτή».

«Η ΕΕ, όμως, πρέπει να λύσει πρώτα σοβαρότατα υπαρξιακά προβλήματα δικά της, να γίνει πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και κυρίως πιο συνεκτική, πριν ολοκληρώσει μία νέα προσπάθεια διεύρυνσης», εκτίμησε.

Τέλος, σχετικά με την εκτιμώμενη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «βγαίνουμε από την κρίση επειδή υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια που αρχίζει να αποδίδει. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κλείσουν, απλώς πρέπει να βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα, που δείχνει, όχι απλώς ότι έχει γυρίσει σελίδα η οικονομία, αλλά αρχίζει αυτό σιγά - σιγά να φαίνεται και στην κοινωνία, π.χ. το λιανεμπόριο αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα στην κρίση».

«Εντελώς ξεκάθαροι οι στόχοι της διαπραγμάτευσης»

«Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή. Δηλαδή, να βρεθεί μια λύση για το όνομα, που δεν θα του επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος για τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Υπογράμμισε επίσης ότι «τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς».

«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Παρέχει παράθυρο ευκαιρίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της και πολύ λιγότερο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, προφανώς θα ενημερωθεί η Βουλή και προφανώς και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Goldsinger

  Αν την κανεις εσυ θα ρέπει να ανησυχούμε πολύ.

 2. avatar καρούμπαλε

  εσάς έχουν στα πολύ υποτιμημένα και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.

 3. avatar ´Ιο

  Μιλάει και ο Μαυρουγκαλος το τελευταίο ανθρωπάκι ,.

 4. avatar Σας καταλάβαμε

  ¨Εχετε αναλάβει σαφείς δουλικές δεσμεύσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να τα αφήσετε για να τα λύσουν οι Έλληνες όχι «Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστή πολιτική να αφήνουμε τα πράγματα να τα διαχειριστεί ο επόμενος»

 5. avatar Hector1955

  Αφού έχουμε ... εσένα(!!!!), δε φοβόμαστε τίποτα.

 6. avatar «Να ενισχύσουμε την εσωτερική σταθερότητα και ασφάλεια όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής μας χώρας»

  Όχι και να γίνουμε .... κακοί 'νονοί' και να πληρώσουμε και τα κερατιάτικα εισόδου στο ΝΑΤΟ, Γιώργο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει