Απάντηση στο σχόλιο κύκλων του υπουργείου Οικονομικών για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έδωσε την Πέμπτη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν ένα αιχμηρό σχόλιο την Τετάρτη για την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ρωτώντας, μεταξύ άλλων: «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».

«Δεν έχει καμία σχέση η εκκλησία να συμπορεύεται με κανένα από τα κόμματα. Αν τυχόν συμπέσει μία άποψη, τυχαία, αυτό ένας αντικειμενικός κριτής θα το εκτιμήσει. Σας λέω ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχουμε καμία τέτοια επικοινωνία», ήταν η απάντηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real FM, ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

«Όχι, δεν θα πάω» δήλωσε ο Άνθιμος και συμπλήρωσε ότι στο συλλαλητήριο του 1991, ήταν διαφορετικές οι συνθήκες.

Νωρίτερα σήμερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «ατόπημα» από πλευράς Νίκου Κοτζιά. «Είναι απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα», σχολίασε, μεταξύ άλλων.