«Ουδέποτε κατά την διάρκεια της θητείας μου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε πολιτική παρέμβαση στο έργο μας», διαβεβαίωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο Ηλίας Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και προεδρεύων της Αρχής από τις εκλογές του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2010.

Από την άλλη, ο κ. Πλασκοβίτης σκιαγραφώντας το όλο πλαίσιο εργασίας της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας επί των ημερών του, ανέφερε πως «υπήρχε μία συνεχής πίεση και ανάγκη να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, διότι αυτό ήταν που μας πλήγωνε. Επ’ αυτού γινόταν συνεχώς κριτική για τη χώρα, πάνω σ’ αυτό είχαμε τις αλλεπάλληλες επισκέψεις και ελέγχους τις Eurostat και γύρω απ’ αυτό το θέμα ήταν όλος ο αγώνας».

Επιπροσθέτως, με αφορμή και πάλι την επίμαχη επιστολή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου προς τον εκπρόσωπο Πολ Τόμσεν, (με την οποία ο πρώτος ζητούσε πολιτική παρέμβαση της τρόικας για τις αντιδράσεις μελών της ΕΛΣΤΑΤ στο πρόσωπο και την μεθοδολογία του), ο κ. Πλασκοβίτης παρατήρησε πως, αν και ο ίδιος δεν θα ακολουθούσε τακτική σαν αυτή του κ. Γεωργίου, «γενικοί γραμματείς υπουργείων, υπηρεσιακοί παράγοντες, πρόεδροι Αρχών, δεν μπορεί να λειτουργήσουν αν δεν γνωρίζουν τι χρειάζεται να κάνουν σε σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας και αν δεν εξηγούν στους εταίρους αυτά τα οποία κάνουν. Η επαφή θα έλεγα ότι είναι αυτονόητη».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Στατιστική Υπηρεσία (μετονομασθείσα σε ΕΛΣΤΑΤ), αξιολογεί μετά τις εκλογές του 2009 τις οφειλές των νοσοκομείων έναντι των προμηθευτών, οι οποίες είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ το φθινόπωρο του 2009 αποτελώντας και μέρος του ελλείμματος. Κατανέμοντας τα χρέη, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ανάλογα με το έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί η εκάστοτε δαπάνη, τα 6 αυτά δισ. δεν επηρέασαν το έλλειμμα του 2009, παρά κατά ποσοστό μικρότερο του 1%. Εκείνο που εκτοξεύει το έλλειμμα του 2009, είναι «η ελαφρότητα των αρχικών εκτιμήσεων σε σχέση με τα έσοδα: Ήταν αδύνατον να υπάρξει ο περιορισμός των δαπανών και η αύξηση των εσόδων που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός».

Σε ερώτημα εάν υπήρχε η δυνατότητα απόκρυψης ελλείμματος, ο κ. Πλασκοβίτης απάντησε πως «τα έτη 2007-2009 υπήρχε ένα περιθώριο αναβολής παράδοσης στοιχείων. Σήμερα αυτά τα περιθώρια δεν υπάρχουν καθόλου».

Την απολογητική του κ. Πλασκοβίτη αμφισβήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι οφειλές των νοσοκομείων που εγγράφηκαν στο έλλειμμα των τελευταίων ετών δεν ήσαν βεβαιωμένες και πως οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», όσο και η σπουδή της ΕΛΣΤΑΤ να ανταποκριθεί στην επιταγή της αναμόρφωσης των στατιστικών στοιχείων, είχαν επίπτωση στον δανεισμό της χώρας, εκτοξεύοντας τα spreads και οδηγώντας την στον μηχανισμό στήριξης.