Τηλεφωνικό γύρο σ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και επικοινωνία με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά την επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Σε μια προσπάθεια να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα και ελπίζοντας ότι στο μεταξύ οι δανειστές δεν θα εγείρουν και νέες αξιώσεις.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η επικοινωνία με την Α.Μέρκελ η οποία κυριολεκτικά πήρε ό,τι ζητούσε από την ελληνική πλευρά.

Έτσι έκλεισε η δημιουργία του ειδικού ταμείου ταμείου που θα διαχειρίζεται το ελληνικό δάνειο, έκλεισε η τοποθέτηση ειδικού επιτρόπου με αποκλειστική ευθύνη την Ελλάδα και την επιτήρηση της, έκλεισε και η αναβάθμιση της τρόικας με μόνιμο κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών στην Αθήνα.

Με δεδομένο πλέον τον ασφυκτικό έλεγχο της Ελλάδας και των οικονομικών της φαίνεται ότι η Γερμανία μετακινείται κατάτι από την αδιάλλακτη στάση της και αυτό αναμένεται να συμπαρασύρει προς το θετικότερο το κλίμα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πάντως και η Γερμανία αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη αρχίζει πλέον να λαμβάνει πολύ σοβαρά το κίνημα που αρχίζει να διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδος από τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι στην Ελλάδα βλέπουν το δικό τους μέλλον και αντιδρούν ανάλογα.

Στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ακόμα ζητήματα σε εκκρεμότητα και μάλιστα ζητήματα καθοριστικής σημασίας.

Στόχος της Αθήνας είναι να κλείσει η συμφωνία την Δευτέρα και να μη πάει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής με πιθανότητα να τεθεί επί τάπητος ολόκληρο το κείμενο της δανειακής «για την συμπλήρωση του με τους νέους όρους».