Ισχυρές πιέσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και την επιτάχυνση των εξελίξεων δέχεται ήδη από χθες η Ιπποκράτους, μετά τις διαγραφές των 22 βουλευτών, ανάμεσά τους στελέχη πολύ κοντά στον Γ. Παπανδρέου όπως η Λ. Κατσέλη, ο Χ. Καστανίδης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον τη δεδηλωμένη ως συγκυβερνών κόμμα, άρα δεν υπάρχουν και επιχειρήματα για παράταση της παραμονής του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές.

Επιπλέον, στελέχη που εργάζονταν για να συγκροτήσουν μία υποψηφιότητα του λεγόμενου «κοινωνικού» ΠΑΣΟΚ έναντι στην υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου, όπως η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης βρίσκονται πλέον εκτός ΠΑΣΟΚ και ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι σε συνεννόηση με άλλους βουλευτές που διαγράφηκαν χθες σκέπτονται την ίδρυση νέου κόμματος.

Στελέχη όπως ο Ηλ. Θεοδωρίδης, η Κ. Τεκτονίδου και άλλοι παπανδρεϊκοί βουλευτές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το εγχείρημα, αυτή τη στιγμή όμως μεταφέρονται περισσότερο φήμες, παρά πληροφορίες.

Για παράδειγμα, ο Σπ. Κουβέλης που αναφέρεται σε διάφορα ρεπορτάζ ότι θα μετέχει σε ένα νέο κόμμα «παπανδρεϊκών» έχει δηλώσει από χθες και επιμένει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Κινήσεις προετοιμασίας για την ίδρυση νέου κόμματος ακόμα δεν υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες τπου 24h.gr. Αυτό όμως που υπάρχει είναι η ισχυρή πίεση από την πλευρά Βενιζέλου και Λοβέρδου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και εφόσον όντως δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα έναντι του Ευ. Βενιζέλου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών να αναδειχθεί αρχηγός μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εάν αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται ο νέος αρχηγός να ανακαλέσει την απόφαση της διαγραφής για κάποιους βουλευτές και να συμμετάσχουν κανονικά στα ψηφοδέλτια.