Διχασμένο ανάμεσα στους υποστηρικτές του «ναι» και τους υποστηρικτές του «όχι» του «παρών» ή των απόντων και αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της διάσπασης, βρίσκει το ΠΑΣΟΚ η επόμενη ημέρα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Το ρεύμα του «όχι», της παραίτησης ή και της αποχής οδηγεί σε δημιουργία νέου κόμματος, εφόσον ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην απόφασή του να διαγράψει όσους δεν υπερψήφισαν. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν με ένταση χθες βράδυ ότι «όποιος δεν ψηφίσει ναι θα διαγραφεί και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης, η Λούκα Κατσέλη, η Β. Παπανδρέου, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι 28 βουλευτές βρέθηκαν χθες εκτός ψηφοδελτίων.

Πολλοί από αυτούς αναμένεται να αναζητήσουν (όσοι τουλάχιστον έχουν συμφωνήσει να πορευθούν μαζί) τη συνέχιση της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, στην ίδρυση ενός νέου κόμματος. Εξέλιξη που έβλεπαν χθες πιθανή αλλά τη χαρακτήριζαν και …επιθυμητή στελέχη που πρόσκεινται στους Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο. «Επιτέλους να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» έλεγαν αναφερόμενοι κυρίως στους Χάρη Καστανίδη, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλα στελέχη του λεγόμενου παπανδρεϊκού χώρου, του λεγόμενου «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ».

Ήταν άλλωστε πλευρά Βενιζέλου – Λοβέρδου που σχεδόν επέβαλλαν την κομματική πειθαρχία όταν αρχικά ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα είχε σε χαλαρούς τόνους ζητήσει την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης και των νέων μέτρων και μετά από παρέμβαση του Α,. Λοβέρδου, του Θ. Μωραίτη και άλλων ξαναπήρε το λόγο για να θέσει ξεκάθαρα θέμα κομματικής πειθαρχίας και να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων αντιμετωπίζουν συνειδησιακό πρόβλημα.

Τα βήματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, καθόρισαν χθες Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι σε σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι. Εκεί φέρονται να οριστικοποίησαν το «όχι» της Λούκας Κατσέλη και την αποχή του Χάρη Καστανίδη και άλλων πέντε βουλευτών στην ψηφοφορία.

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, η πρώην υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα επειδή εκτιμά ότι με αυτά η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία τελικά.

«Η αρνητική ψήφος μου στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματόνονται στο παρόν νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της η κ. Κατσέλη.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος αλλά ακολουθώντας την ίδια γραμμή, ο Χάρης Καστανίδης και άλλοι πέντε βουλευτές ( Λ. Μίχος, Κ. Τεκτονίδου, Μ. Κυριακοπούλου, Ηλ. Θεοδωρίδης και Α. Τριανταφυλλόπουλος) που ζήτησαν άμεσα δημοψήφισμα ή εκλογές με το επιχείρημα ότι «οι τριακόσιοι αντιπρόσωποι του λαού δεν έχουν λάβει εντολή από τους Έλληνες πολίτες να προσδιορίσουν την τύχη των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες».

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν επίσης συσκέψεις επί συσκέψεων που είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν θέση τελευταία στιγμή πολλοί βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ή το ρεπορτάζ τους έφερνε προς το «όχι». Ένας από αυτούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟκ Χρ. Πρωτόπαπας ο οποίος αναφερόμενος ουσιαστικά στη διαδικασία του κατεπείγοντος και στην αδυναμία κάποιοι να ψηφίσουν «ναι» επί της αρχής και να καταψηφίσουν κάποια άρθρα ανακοίνωσε ότι τελικά θα ψήφιζε «ναι».

Χθες το πρωί και με σαφή στόχο τη δημιουργία κλίματος υπέρ του «ναι» υπήρξε η δημοσιοποίηση μίας επιστολής επτά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπέρ του «ναι» (Γ. Ραγκούσης, Ηλ. Μόσιαλος, Ηλ. Καρανίκας, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Ντόλιος, Θ. Οικονόμου και Φρ. Παρασύρης) με την οποία ζητούν «να μπει τέλος στη στρεβλή λειτουργία του κομματικού συστήματος και να απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου».