Από σήμερα τίποτα δεν θα είναι ίδιο με την Ελλάδα που ξέραμε. Από την Βουλή πέρασε με πολύ σημαντικές όμως απώλειες το νέο μνημόνιο που θα καθορίζει στο εξής τα πάντα στη χώρα.

Τα νέα μέτρα όπως απαιτούν οι δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αρχής γενομένης από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από σήμερα δεν είναι ίδιο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στήριξαν το νέο μνημόνιο βγήκαν από την ψηφοφορία με πολύ σημαντικές απώλειες.

Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν 32 βουλευτές, από την Ν.Δ. 21 και δεν ακολούθησαν το όχι του Γ. Καρατζαφέρη δύο κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης. Ακόμα κι από το ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη είχαμε την διαφοροποίηση του κ. Αυγενάκη.

Το πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ διέγραψαν όσους καταψήφισαν το νέο μνημόνιο μειώνοντας δραματικά την κοινοβουλευτική δύναμη τους τόσο που πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την επίσημη διάσπαση τους.

Για πρώτη φορά η κομματική πειθαρχεία δεν φόβισε τους βουλευτές οι οποίοι επέμειναν μέχρι τέλους στην καταψήφιση του μνημονίου.

Κορυφαία στελέχη και των δύο σχηματισμών βρίσκονται από χθες εκτός των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και είναι άγνωστο ακόμα πώς θα κινηθούν στο νέο σκηνικό.

Για τις πολιτικές ηγεσίες χθες ήταν κυριολεκτικά νύχτα βατερλώ καθώς παρά τις προσπάθειες που προσωπικά έκαναν οι Σαμαράς Παπανδρέου και Βενιζέλος μέχρι την τελευταία στιγμή οι βουλευτές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να υπακούσουν στην κομματική πειθαρχία.

Ας σημειωθεί ότι οι διαγραφέντες από την ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους σκληροί Σαμαρικοί ενώ από το ΠΑΣΟΚ πολλοί από τους διαγραφέντες ανήκαν στο στενό Παπανδρεικό περιβάλλον.