Στενεύουν τα περιθώρια, όχι μόνο για τις ηγεσίες, αλλά και για τους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας τώρα που ξεκίνησε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Μαξίμου κατά την οποία θα ληφθούν, αν τελικά υπάρξει συμφωνία, πολύ κρίσιμες αποφάσεις.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι τουλάχιστον οξύμωρο. Περίπου οι μισοί βουλευτές διαμηνύουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Και την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, «με κάποιες διαρροές».

Στην πραγματικότητα, το μέτρο της κομματικής πειθαρχίας είναι ένα μέτρο που θα το ήθελαν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι η Ιπποκράτους. Για να καλυφθούν πίσω από την γραμμή της ηγεσίας και τελικά να ψηφίσουν.

Μέχρι πριν από λίγο, η Ιπποκράτους όχι μόνο δεν είχε πάρει απόφαση να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά στελέχη της είχαν επιχειρήματα απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πρέπει να τεθεί κομματική πειθαρχία.

Υπάρχει και ένα σενάριο το οποίο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα ακυρώσει ακόμα και τη σκέψη να τεθεί κομματική πειθαρχία. Και αυτό είναι να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν «όχι» κορυφαία στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης.

Για τα οποία, λένε πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο δρόμο προς τη μάχη της διαδοχής και την κατάθεση μίας υποψηφιότητας από το λεγόμενο χώρο του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ θα «καταπιεί» τις όποιες σκέψεις υπάρχουν για κομματική πειθαρχία, προκειμένου να μη διαγραφούν…