Χουλιαράκης: Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη

«Θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:00
14/11/2017
Χουλιαράκης: Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη
9
loading

Η κυβέρνηση προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον απολογισμό και ισολογισμό του κράτους του 2015. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι η φορολογική επιβάρυνση χάριν της δημοσιονομικής προσαρμογής υπήρξε μεγάλη, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα την μειώσει.

«Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι, πώς γίνεται η προσαρμογή. Διότι η προσαρμογή που γινόταν ήταν οριζόντια στις δαπάνες και με πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Κι εμείς φορολογούμε. Αλλά προσπαθούμε στο πλαίσιο της φορολογίας...Πρώτα-πρώτα φορολογούμε και υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν. Αυτό αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και υποσχόμαστε ότι θα τη μειώσουμε», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

«Εμείς προσπαθούμε, στο πλαίσιο του δυνατού - και δεν είναι μεγάλο το περιθώριο - να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε η κοινωνία να βγει από την κρίση όρθια. Έχουμε ευθύνη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Πώς το κάνουμε; Δημιουργούμε νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής. Έχουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε με 700 εκατομμύρια ευρώ.

Έχουμε την επισκόπηση δαπανών. Όχι νέους φόρους. Μείωση δαπανών για να επεκτείνουμε τα οικογενειακά επιδόματα από το 2018 και μετά κατά 150 εκατομμύρια ευρώ - θα το δείτε στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα - για να αυξήσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας με 50 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ στα σχολικά γεύματα και στην επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Τα λέω αυτά, για να πω ότι δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό, αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση και άλλο αφήγημα οικονομικής ανάκαμψης. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους, σε υποχρεώνει να αυξήσεις τις δαπάνες, δεν υπάρχουν θαύματα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι η ταχύτητα προσαρμογής - η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη - και η κατανομή του βάρους της προσαρμογής, με την προστασία όσο αυτό είναι δυνατό, και δυστυχώς δεν είναι όσο θα θέλαμε, των πιο ευάλωτων στρωμάτων».

Νωρίτερα ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ το φθινόπωρο του 2016 για μείωση της φορολογίας. «Το κόστος της μείωσης της φορολογίας που ο αρχηγός της ΝΔ εξήγγειλε το φθινόπωρο του 2016, πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Χουλιαράκης και θύμισε στο σημείο αυτό ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του δημοσίου. «Εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ. 'Αρα ένα ερώτημα για εσάς στη ΝΔ, είναι πώς θα μειώσετε τη φορολογία όσο λέτε, αν δεν υπάρχει ο χώρος αντίστοιχης μείωσης των δαπανών. Πού θα βρεθεί ο χώρος;», είπε ο κ. Χουλιαράκης. Αναρωτήθηκε μάλιστα, γιατί αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα η ΝΔ δεν μείωσε τις δαπάνες όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά ακολούθησε ένα άλλο μίγμα πολιτικής το οποίο περιέγραψε ως εξής:

«Εγώ δεν θα αμφισβητήσω ότι η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν επιτακτική. Αλλά τι κάνατε την τριετία 2012-2014; Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ για ηλικίες 30 έως 65 ετών, με δημοσιονομικό κόστος 3 δισ. ευρώ.

Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση των επιστροφών φόρου στους αγρότες, φορολόγηση των υπαρχόντων τυχερών παιγνίων κλπ, φορολογική μεταρρύθμιση 4172/2013 με απόδοση 1,17 δισ. και αυτό έρχεται πάνω από τα αντίστοιχα φορολογικά μέτρα που υλοποίησε η κυβέρνηση 2010-2012, νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων, αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23% και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά, στα τσιγάρα, εισαγωγή του ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ σε νέα κτίσματα, αλλαγές σε υποκατηγορίες ΦΠΑ, διεύρυνση ΦΠΑ σε επαγγέλματα που εξαιρούνται, ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια φορολόγησης επαγγελματιών και η λίστα δεν τελειώνει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Κύριε Χουλιαράκη ........ μάς θυμήσατε τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ που έλεγε '''''' δεν θέλω εγώ να είμαι ευχάριστος '''' δεν θέλω εγώ να δώσω αυξήσεις ... αλλά δεν μπορώ ...!
  Και μας έμαθε για πρώτη φορά το ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ - - - Μηδέν +Μηδέν = δεκατέσσερα ...!
  ΝΟΜΠΕΛ στα μαθηματικά ....!
  Είχε πάρει και το ΝΟΜΠΕΛ Χημείας , επειδή ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που έκανε το χιλιάρικο [email protected]@ ..!

  1. avatar Ζhkos

   Ωστε εσύ ήσουν το χιλιάρικο;;;;Μου έλυσες μια απορία πολλών ετών,ευχαριστώ πολύ.

  2. avatar criskalts

   Εσένα τώρα ο Χουλιαράς σου θύμισε τον Μητσοτάκη;
   Γραφικά μονόπατος έχεις καταντήσει εδώ και χρόνια.
   Δεν σου χρειάζεται λοιπόν κανένας Χουλιαράκης ως δικαιολογία, απλά έχεις εφιαλτικές εμμονές.

 2. avatar ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

  ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΥΝ......ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΖΟΡΟ ...ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ...ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΑΥΤΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ...ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ...ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!

 3. avatar Λύστε το

  Η αναγνώριση δεν αρκεί. Άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κλείσιμο για τη μη έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης. Άμεση δίωξη όσων αναφέρονται στις λίστες των φορολογικών παραδείσων. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

 4. avatar Όλο τα μπερδεύεις

  ΦοροΚΛΟΠΗ να απευθυνθείς στο κόμμα σου, στη Νέα Δημοκρατία. Ειδαλλιώς στον αρμόδιο γιατρό

 5. avatar SER 30

  ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2 0 1 0 . ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2 0 1 4 . ΜΕΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΙΟ ΔΕΞΙΑ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΠΑΛΑΒΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ , ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΑΣ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΚΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ 1 7 ΩΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΩΤΕΡΑ . ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΣ ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΞΕΣΚΙΣΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ . ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ Ο , ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ . ΜΟΝΟ ΜΗ ΣΑΚΟΥΣΩ ΝΑ ΣΚΟΥΖΕΙΣ Η ΝΑ ΚΛΑΙΣ , ΕΙΣΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ .

 6. avatar kkkd

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΜΠΑΚΑΜΠΟΝΤΙΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ !!!

 7. avatar φοροΚΛΟΠΗ

  Βενεζουέλα papers.
  Σαουδαραβικά papers.
  IBAN papers.
  Grexit papers.
  κ.ο.κ.
  Σύριζα επαγγελματιες φοροκλεφτοκοταδες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει