«Υπάρχουν γεγονότα απολύτως καταδικαστέα. Όπως επίσης υπάρχουν και έρευνες των διωκτικών αρχών και της. Ταυτόχρονα όμως αυτό που βλέπουμε, όχι μόνον εμείς ως κόμμα, αλλά νομίζω ότι το αναγνωρίζει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, είναι την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί, να αξιοποιήσει πολιτικά τέτοια γεγονότα» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας που απασχολούν την ειδησεογραφία.

Συνεχίζοντας αντέκρουσε τις επικρίσεις περί απόντος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι «ο κ. Τόσκας βρίσκεται εκεί που πρέπει να είναι, στο υπουργείο του και νομίζω ότι επιτελεί πολύ σωστά τον ρόλο του. Ο υπουργός όπως και η κυβέρνηση κρίνεται από το κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει έναν απολογισμό μιας αστυνομίας, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραθέτοντας στοιχεία η κ. Σβίγκου είπε ότι από το 2007 έχουν γίνει 43 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα εκ των οποίων οι 37 έχουν γίνει μέχρι το 2014, σημειώνοντας, ότι δεν έχει πρόθεση για συμψηφισμό, αλλά ενοχλείται από το γεγονός ότι μπροστά στην αναγκαιότητα ουσιαστικής συζήτησης επιχειρείται να γίνει πολιτική αντιπαράθεση.

Η κ. Σβίγκου είπε επίσης ότι για το θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί τόσο η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τέτοιου τύπου περιστατικά το κάνουν για να καλύψουν την πολιτική τους γύμνια και να καλύψουν το γεγονός ότι έχει καταρρεύσει κάθε αφήγημά τους, είτε για την οικονομία…

«Μιλούμε για φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα, τα οποία όμως γίνονταν και στο παρελθόν. Αντί λοιπόν να κάτσουμε να συζητήσουμε τι πάει σωστά, τι πάει λάθος, ποια πρέπει να είναι η επιχειρησιακή κατεύθυνση, προσπαθεί να γίνει μια πολιτική αντιπαράθεση και το μόνο που έχει αλλάξει», είπε η κ. Σβίγκου και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει πολιτικοποιήσει το θέμα από τότε που ήταν στην κυβέρνηση.

«Τότε κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τη βία και την ανομία που τότε έβλεπε να υπάρχει στη χώρα και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει ανοχή στη βία και την ανομία. Τότε τη δημιουργούσαμε οι ίδιοι, τώρα την ανεχόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα εάν η ομάδα «Ρουβίκωνας» προχωρά σε ακτιβιστικές ενέργειες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «ο χαρακτηρισμός «ακτιβιστική ενέργεια» ήταν για ένα συγκεκριμένο περιστατικό μοιράσματος φυλλαδίων» και καταδίκασε την ενέργεια του «Ρουβίκωνα» με τον γιατρό στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι «προφανώς και πρόκειται για μια καταδικαστέα πρακτική. Κανένας δεν μπορεί να απειλεί έναν δημόσιο λειτουργό, έναν οποιονδήποτε πολίτη και δεν πρέπει να συνηθίζουμε τέτοιες πρακτικές που μας εξοικειώνουν και εξοικειώνουν τους πολίτες με την απειλή βίας».

Αναφερόμενη στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η κ. Σβίγκου είπε πως «το ζητούμενο είναι πώς η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα μπορούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τέτοια φαινόμενα και όχι να υπάρχει αυτό το αφήγημα περί βίας και ανομίας, που το μόνο που προσπαθεί να προσδώσει είναι πολιτικά επιχειρήματα σε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει ξεμείνει από αυτά».

Τοποθετούμενη σε όσα είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, τον χαρακτήρισε «πιστό συνεχιστή του κ. Σαμαρά και του κ. Γεωργιάδη και πρόσθεσε.

«Καταλαβαίνω ότι σ’ ένα κόμμα το οποίο δεν έχει καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον αυτής της χώρας, καμία απολύτως, και έχει εσωτερικά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή σε όλο τον κόσμο, μόνο επιχείρημα το οποίο μπορείτε να βρείτε αφορά στη «βία και την ανομία».

Συνεχίζοντας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο κ. Τσίπρας προφανώς και θα έρθει στη Βουλή και χαιρόμαστε που ο κ. Μητσοτάκης του κάνει τη δεύτερη ερώτηση εδώ και ένα χρόνο» ενώ υπερασπίστηκε το έργο της Αστυνομίας τονίζοντας ότι «οι αστυνομικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους το τελευταίο διάστημα και στην πάταξη των ναρκωτικών και σε επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη και μια σειρά άλλων επιτυχιών που πιστώνονται στην αστυνομία. Πρέπει βέβαια να πιστωθούν και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να μην πιστώνουμε εκεί μόνο τα αρνητικά», σημείωσε.

Καταλήγοντας άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «είναι κρίμα που η ΝΔ έχει γίνει ΛΑ.Ο.Σ. και που ο κ. Γεωργιάδης τελικά καθορίζει όλη την ατζέντα της ΝΔ» και εκτίμησε πως αυτό πολιτικά θα το πληρώσει η ΝΔ, όπως το πλήρωσε και από το 2012 μέχρι το 2015.

«Γυρνάτε στην ίδια ατζέντα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντλήσετε πολιτική υπεραξία. Δεν θα το κάνετε, όπως δεν το κάνατε και το προηγούμενο διάστημα», είπε η κ. Σβίγκου και απευθυνόμενη στον κ. Αυγενάκη, είπε ότι «ο μόνος λόγος που σήμερα ανάγετε τη βία και την ανομία ως τα μείζονα θέματα είναι επειδή η αξιολόγηση κλείνει και δεν μπαίνουν εμπόδια. Χθες έγινε η συζήτηση με την τρόικα και δεν μπαίνει κανένα θέμα καθυστέρησης. Τώρα δεν μπορείτε να μιλήσετε για νέα μέτρα. Άγεστε και φέρεστε όχι από την πραγματικότητα, αλλά από τα ιδεολογήματα σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.