Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Το μήνυμα που έστειλε στην Eldorado ο Γιώργος Σταθάκης

«Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:01
12/09/2017
Το μήνυμα που έστειλε στην Eldorado ο Γιώργος Σταθάκης
7
loading

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, να τηρεί το υπογραμμίζω, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Eldorado ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον realfm.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε: «Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί, υπενθυμίζω, ότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές, δεν είναι μικρό θέμα. Συνεπώς η θέση μου είναι πάρα πολύ απλή. Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία πρώτον και δεύτερον η εταιρία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης, γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία. Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός, διότι αλλιώς το όφελος για την οικονομία, φεύγει το μετάλλευμα απλώς, δεν έχει ιδιαίτερο όφελος η ελληνική οικονομία πέρα από τις θέσεις απασχόλησης δηλαδή. Αλλά η καθετοποίηση σημαίνει 80% της αξίας θα μείνει στην Ελλάδα».

Και ο Γιώργος Σταθάκης πρόσθεσε: «Άρα η θέση μας είναι πολύ απλή. Αυτοί οι δύο είναι οι όροι. Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρία και από το δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΣΤΕρούν από το λαό.

  Χρήστο πλανάσαι άν νομίζεις πως το ΣΤΕ υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα. Το απέδειξε με την υποστήριξη στους καναλάρχες για να μην πληρώσουν και την υιοθέτηση αντεργατικών νόμων.

 2. avatar Πουλημένοι

  Οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπέγραψαν αποικιακού τύπου συμφωνίες με την εταιρεία... Μόνο δικαιώματα, καθόλου υποχρεώσεις. Ουσιαστικά δρούσε ανεξέλεγκτα. Όπως έκαναν οι καναλάρχες.... Πλούτισαν χωρίς να πληρώσουν τίποτα στην Ελλάδα και το λαό.

 3. avatar Χρήστος

  Ας μάθει κάποιος στον Σταθάκη πως τα μέταλλα ΔΕΝ παρασκευάζονται αλλά εξορύσσονται.

  Όσο για την καθετοποίηση, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο θέμα: Από την μία ΔΕΝ μας αρέσει η διαδικασία
  αξιοποίησης του μεταλλεύματος, από την άλλην δεν θέλουμε το μετάλλευμα να εξαχθεί σε άλλες χώρες που οι ίδιες διαδικασίες θεωρούνται ασφαλείς!!!
  Πες το ρε Σταθάκη πως δεν θέλεις την επένδυση και τελείωσε!

 4. avatar Αλικη αλικη

  Να πανε να μαζεψουν τις πισσες απο τον σαρονικο

 5. avatar Μστ

  Επειδή σαν λαός δεν έχουμε αξιοπρέπεια και θέλουμε να έρθει η ανάπτυξη με οποιοδήποτε τρόπο...ας ξεκινήσουμε να χτίζουμε νόμιμα οικοδομές παντού..σε παραλίες, αρχαία μνημεία, δάση, λίμνες, ποτάμια για να αναπτυχθεί η οικοδομική δραστηριότητα...ΟΧΙ 2000 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν αλλά 500.000...ωραία λογική.!!!

  1. avatar giannis tzanidakis

   ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί πολιτικά με τον υπουργό ,σε αυτή τη φάση ο υπουργός λέει απλά πράγματά .Λέει λοιπόν η εταιρεία πρέπει να σεβαστεί το περιβάλλον και λόγο χρήσης αρσενικού,πολύ τοξικό δηλητήριο,αλλά και ότι τα μέταλλα πρέπει να παράγονται στη χώρα μαζί και ο χρυσός και όχι εκτός χώρας ,έτσι ώστε η χωρά να έχει όφελος εκτός των 2000 χιλιάδων εργαζομένων και από την υπεραξία του παραγόμενου έργου

  2. avatar Χρήστος

   Όταν μία εταιρία έχει 18 αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της και εναντίον αποφάσεων της Κυβέρνησης, ε, δεν το λες και πως φταίει ο λαός!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει