Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και το erga omnes, δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων για κάθε χρήση, τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ελήφθη μετά την προσφυγή των Σκοπίων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης και καλεί την ΠΓΔΜ να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στη συνεννόηση και τη συμφωνία εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσότερων ερμηνειών και διαστρεβλώσεων και επισημαίνει πως η απόφαση δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας που αποτελεί το όχημα της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως το Δικαστήριο παροτρύνει τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ καλώντας τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους ενώ αν και δέχεται τον ισχυρισμό της ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, ξεκαθαρίζει πως απορρίπτει το δεύτερο αίτημα των Σκοπίων, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει τη χώρα μας να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος δηλώνει πως οι εξελίξεις θα κριθούν τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.