Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες διαθέτουν σήμερα την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη λήψη αποφάσεων σε αυτή, υποστήριξαν σήμερα μέλη της κυβέρνησης της Φινλανδίας.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν είπε στο εγχώριο δίκτυο MTV3 ότι τον βρίσκει σύμφωνο η ιδέα την οποία πρότεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου Αλεξάντερ Στουμπ.

«Συμφωνώ, διότι οι χώρες εκείνες που αξιολογούνται στην βαθμίδα AAA έχουν διαχειριστεί καλά τα δημοσιονομικά τους», δήλωσε ο Κατάινεν.

Ο Στουμπ περιέγραψε την ιδέα σε μια ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου και σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

«Μια χώρα η οποία δεν είναι αξιολογημένη στην βαθμίδα AAA δεν είναι και η καλύτερη για να σου δίνει συμβουλές για τα δημοσιονομικά σου… Βλέπω την φυγόκεντρο δύναμη μιας Ευρώπης του σκληρού πυρήνα», είπε ο Στουμπ στην εφημερίδα.

Ο Στουμπ πρόσθεσε ότι οι έξι χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες τοποθετούνται από τους οίκους αξιολόγησης στη βαθμίδα AAA θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν «πυρήνα» της 17μελούς νομισματικής ένωσης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η δημιουργία μιας χωριστής προεδρίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να “διευρύνει το χάσμα” ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Κατάινεν είπε ότι η διατήρηση μιας καλής αξιολόγησης του αξιόχρεου της Φινλανδίας βοηθά τη χώρα του καθώς «όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγηση τόσο λιγότερο πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα κόστη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».