Σε ερώτηση για την επικινδυνότητα των χημικών που χρησιμοποιούν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή της η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, ανέφερε ότι η χημική ουσία CS που περιέχεται σε ορισμένα δακρυγόνα είναι επικίνδυνη, με σοβαρές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και ζητούσε από τον υπουργό να πάρει θέση.

Στην απάντησή του ο κ. Παπουτσής ενημερώνει αρχικά πως τα εν λόγω χημικά-δακρυγόνα εισάγονται από την Τσεχία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, ενώ ειδικά για τα προερχόμενα από τη Γερμανία είδη, διευκρινίζει ότι παράγονται από το εργοστάσιο Rheimental.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. διατηρούν σύστημα επίσημων ελέγχων και στο πλαίσιο αυτό -ειδικά για παρασκευάσματα από χώρες εκτός Ε.Ε. και εφόσον συντρέχουν λόγοι παραβίασης διατάξεων, νόμων ή κανονισμών, στις πύλες εισόδου αυτής- ο έλεγχος που διεξάγεται, θα είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση εισαγωγής του προϊόντος.

Όμως, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για καμία εισαγωγή προϊόντων από χώρες εκτός της Ε.Ε., που εμπεριέχουν την ουσία CS και τα οποία έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία

Μάλιστα ο κ. Παπουτσής διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους του περασμένου Ιουλίου προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος είχε αποστείλει δείγματα για ανάλυση.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «στα τρία από τα πέντε δείγματα που είχε αποστείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ανιχνεύτηκε η ουσία CS, διάφορα μέταλλα και στοιχεία» και προστίθεται πως η ουσία CS δεν έχει ως σήμερα ταξινομηθεί ως επικίνδυνη ουσία. Γίνεται, ωστόσο, αναφορά στα όρια έκθεσης, ενώ, αναφορικά με τη χρήση σε κλειστό χώρο, σημειώνεται ότι η έκθεση στην ουσία εξαρτάται από την ποσότητα που υπάρχει στο χώρο.