Θέσεις μάχης παίρνει από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και την επικαιροποίηση του μνημονίου με την τρόικα.

Σε διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο στο υπουργείο υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών, του νέου υφυπουργού και των γενικών γραμματέων θα εξεταστούν τα εξής θέματα:

– Η ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2012 που πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως τις 21 Νοεμβρίου στην Βουλή για να ψηφιστεί έως τις 23 Δεκεμβρίου.

– Θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης για τα οποία ξεκινάει νέος γύρος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα την ερχόμενη Δευτέρα. Το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα περιλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις της χώρας ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα θα πρέπει να κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου στην βουλή με την μορφή νομοσχεδίου.

– Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει νέες ανατροπές στα φορολογικά κεκτημένα ιδιαίτερα των ελευθέρων επαγγελματιών και θα θέτει σε νέα βάση όλη την λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού.

Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον για την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ δεδομένου ότι ο στόχος για 4 δισ. ευρώ που έχει τεθεί θεωρείται πλέον ανέφικτος.