Τη σύσταση ευέλικτης επιτροπής που θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την απόδοση χερσαίων χώρων του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας -που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες- στις τοπικές κοινωνίες των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ύστερα από ευρεία σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή των δημάρχων από τις τρεις περιοχές, βουλευτών όλων των κομμάτων και υπηρεσιακών παραγόντων ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση για ένα αίτημα που έρχεται από πολύ παλιά. Το αίτημα των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χερσαίες ζώνες που δεν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του λιμανιού να δοθούν σε χρήση προς τους δήμους. Καταλήξαμε όλοι ομοφώνως σε πρακτικές πλέον λύσεις για να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και αυτό το χρονίζον αίτημα να πάρει το δρόμο που πρέπει».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η απόφαση να αποδοθούν στις κοινωνίες Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων χώροι και από το παραλιακό μέτωπο, κυρίως ενόψει της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για την αναβάθμιση της περιοχής, με την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Ο κ.Κουρουμπλής ζήτησε η σύσταση της επιτροπής να γίνει ως την Τετάρτη και να συμμετέχουν σε αυτή από ένας εκπρόσωπος των τριών Δήμων, εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας και εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Ορίστηκε ήδη η εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ανέλαβε το συντονισμό των εργασιών.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα (ΟΛΕ ΑΕ), Σταύρος Δρακονταειδής σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι η διοίκηση έχει ολοκληρώσει την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κτιρίων εντός της χερσαίας ζώνης ενώ είχε αναφέρει ότι η σημερινή θέση του εμπορικού λιμανιού αναμένεται να μετατοπιστεί, προκειμένου κάποιοι χώροι να αποδοθούν στην πόλη.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Ελευσίνας έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για τον καθορισμό των προς απόδοση χώρων, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ).

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, Γιάννης Θεοτοκάς και Χρήστος Λαμπρίδης, οι βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου και Θανάσης Μπούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ιωάννης Βασιλείου, οι Δήμαρχοι Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης και Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου.

Συμμετείχαν ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ΓΓΛΛΠΝΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.), Σταύρος Δρακονταειδής, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ Θανάσης Λιάγκος, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.