«Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην ομιλία του στην Εκθεση που εγκαινίασαν μαζί με τον έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Διαιρεμένες μνήμες».

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: «Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί – στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη».