Σχεδόν αυτόματα, μετά τη χθεσινή διαγραφή της Λούκας Κατσέλη, όλοι θυμήθηκαν τη φράση που φέρεται – και ποτέ δεν διαψεύστηκε από το Μαξίμου – να έχει πει ο πρωθυπουργός σε κυβερνητική σύσκεψη τον Ιούνιο πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού «εγώ δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές. Δε θα καθίσω να με εκβιάζουν». Ακόμα όμως και χωρίς αυτήν την επισήμανση, είναι πλέον περισσότερο από εμφανές ότι η κυβέρνηση κινείται πολύ πέραν των ορίων αντοχής της και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπουργοί και βουλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό χθες να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής διότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το είπε ξεκάθαρα η Βάσω Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής προειδοποιώντας (και αυτή τη φορά όσοι τη γνωρίζουν καλά, λένε ότι το εννοεί) μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό ότι χθες ήταν η τελευταία φορά που ψήφισε νέα μέτρα.

Το λένε ξεκάθαρα οι βουλευτές που υπέγραφαν χθες κείμενο (δεν δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω των χθεσινών εξελίξεων) λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής οφείλει να προχωρήσει σε κινήσεις αλλαγής πολιτικής, φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο φορολογικό που συζητείται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το είπαν όμως ξεκάθαρα και μία σειρά υπουργών όπως ο Δ. Ρέππας, ο Χ. Καστανίδης, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Π. Μπεγλίτης, ο Μ. Παπαϊωάννου, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ασχέτως αν ο καθένας λέγοντας ότι χρειάζονται άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό εννοεί διαφορετικά πράγματα.

Η χθεσινή διαδήλωση –πριν ακόμα το θάνατο του άτυχου 53χρονου οικοδόμου που έριξε βαριά σκιά στις διαμαρτυρίες – τρόμαξε όχι μόνο τους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είπε χθες – όχι τυχαία – ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι δίκαιες και δικαιολογημένες.

Εν αναμονή όμως των δύο Συνόδων Κορυφής, μία την Κυριακή χωρίς αποφάσεις και μία την Τετάρτη όπου όλοι ελπίζουν ότι για την Ελλάδα τουλάχιστον θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις – ουδείς ξεκαθαρίζει τι εννοεί όταν ζητά πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό.

Χθες, ο κ. Καστανίδης επανέλαβε την πρόταση του για κίνηση που θα δώσει νέα νομιμοποίηση στην κυβέρνηση. Όλοι κατάλαβαν ότι εννοεί ή δημοψήφισμα ή εκλογές, με τη διαφορά ότι και οι δύο κινήσεις συναντούν αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. «Θα πάμε στη λαϊκή εντολή. Πριν πάμε όμως θα πρέπει πριν την ανακεφαλαίωση της οικονομίας να υπάρξει και η ανακεφαλαίωση της παράταξης» φέρεται να απάντησε ο Δ. Ρέππας στον Χ. Καστανίδη. Θέλοντας να πει ότι ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ στην κατάσταση που είναι…

Οι επιλογές, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, για τον πρωθυπουργό είναι τρεις:

-Πρώτον να αναλάβει ο ίδιος όταν θα έχει τις οριστικές αποφάσεις στα χέρια του πρωτοβουλία για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή ενότητας όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε. Με τον ίδιο επικεφαλής ή όχι, είναι κάτι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει όσοι το ζητούν. Και είναι πολλοί, τουλάχιστον στην κοινοβουλευτική ομάδα…

-Δεύτερον, με τις αποφάσεις στο χέρι να πάει σε πρόωρες εκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και μία σειρά κορυφαίων στελεχών – ακόμα και αν θεωρούν ότι είναι ισχυρό ενδεχόμενο – θεωρούν τις πρόωρες εκλογές μη επιλογή. Τουλάχιστον με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου.

-Τρίτον, σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, με το χαρτί της ενδεχόμενης γενικευμένης έκρηξης στη χώρα. Κυβερνητικοί παράγοντες δε θεωρούν απίθανο ο κ. Παπανδρέου να διαμηνύσει την Κυριακή η την Τετάρτη ότι δε γυρίζει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα χωρίς λύση. Και πάλι όμως θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν ηρεμεί. Χθες, είχαμε και νέο «καρφί» από τον Ευ. Βενιζέλο στην τριάδα Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση. «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι εδώ ξαναγράφεται η Ελλάδα. Δεν πρόκειται απλά για διαμάχη ανάμεσα στον ακαταπόνητο εκσυγχρονισμό και τις συντεχνίες» είπε αλλά δεν πήρε απάντηση από τους Ραγκούση και Διαμαντοπούλου που ήταν στην αίθουσα.

Πηγή: 24h.gr