Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία δεν συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «28», που είχε συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίας και των Βρυξελλών, για μια πρώτη συλλογική αντίδραση στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, απέχει δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση αποπνέει έναν αέρα «πανικού», ενώ ο ομόλογός του της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ – Ερό, προτίμησε να μείνει στο Παρίσι και να συναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Δυο από τις ισχυρότερες στρατιωτικά δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Βρετανία και η Γαλλία δεν παρουσιάστηκαν στη συνάντηση που προκάλεσαν Βρυξέλλες και Βερολίνο και η οποία είχε στόχο να στείλει «μήνυμα του τι περιμένει η Ευρώπη» από τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το γεγονός σηματοδοτεί τις δυσκολίες που υπάρχουν στη γηραιά ήπειρο να συνεργαστεί και να απαντήσει στον Τραμπ που αμφισβητεί τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τις συμβάσεις ελεύθερου εμπορίου.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δεν μετέβη στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους να σημειώνουν ότι η κίνηση δημιουργεί «αίσθηση πανικού», ενώ ο γάλλος ομόλογός του Μ. Ερό έμεινε στο Παρίσι για να συναντήσει τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ μποϊκοτάρισε τη συνάντηση χαρακτηρίζοντας την αντίδραση της ΕΕ «υστερική».

Η Γερμανία ήθελε να επιδείξει την ικανότητα της ΕΕ να απαντήσει γρήγορα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αντ’ αυτού όμως τονίστηκαν τα προβλήματα.