Για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας αλλά και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας μίλησε σε συνέντευξη του, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η παράταξη της Ν.Δ. έχει κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του λαού κι ότι σύντομα θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν στη κάλπη (όταν και όποτε), εκτιμάτε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας;

Αυτό που βασικά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι η παράταξή μας έχει κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δικαιωθεί για τις θέσεις του και έχει εμφυσήσει στους Έλληνες όραμα και ελπίδα. Εμείς δεν παίζουμε, ούτε χειραγωγούμε τους θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και σύντομα, θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με σταθερό άξονα της πολιτικής της την εθνική, πολιτική και κοινωνική ενότητα και στρατηγικό στόχο της, μια νέα αρχιτεκτονική του εθνικού μας συστήματος.

Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είναι δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα. Ξαναδοκιμάσθηκε πριν από λίγους μήνες, χωρίς αποτέλεσμα, με ευθύνη του πρωθυπουργού. Αλλά και το σύστημά μας, όπως και η πολιτική μας κουλτούρα, δεν το ευνοούν. Εν πάση περιπτώσει, ο λαός με την ψήφο του είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις.


Ζητάτε από τους πολίτες να εμπιστευτούν τη Ν.Δ., επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;

Κάθε άλλο. Μετά την τραυματική ήττα του 2009, η Νέα Δημοκρατία έχει βρει και το βηματισμό της και τον προσανατολισμό της. Ολοκλήρωσε την εσωτερική της αναδιοργάνωση, επεξεργάστηκε θέσεις και προτάσεις πολιτικής, κινητοποίησε και ενσωμάτωσε όλα της τα στελέχη στην οργάνωση και στις δράσεις της.
Καθημερινά όλα τα στελέχη της παράταξης σφυρηλατούμε την ενότητα, τη συλλογικότητα και προτείνουμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Αυτή η μεγάλη κινητοποίησή μας, μας κάνει αισιόδοξους για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση σε όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Εκείνο που θα δουν οι Έλληνες πολίτες, όταν έλθει εκείνη η ώρα, είναι η αξιοπιστία, ο ρεαλισμός, η αλήθεια και η τόλμη μπροστά στην ανάγκη για τις μεγάλες αλλαγές που οι καιροί απαιτούν.

Η ΝΔ κατάφερε το τελευταίο πεντάμηνο να αποκρούσει τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Τρόικα για να δείξει «συναινετικό» πνεύμα. Μέχρι πότε θα αποκρούει τις πιέσεις και πως θα αντιδράσει η ΝΔ, εάν ασκηθούν νέες (σ.σ. πιέσεις) στην πολιτική ηγεσία της;


Η συναίνεση δεν είναι για να εξυπηρετεί τις ανάγκες επιβίωσης των κυβερνήσεων ή των πολιτικών προσώπων. Έχει να κάνει με τη βαθύτερη έννοια της Δημοκρατίας ως πολιτικής τέχνης της σύνθεσης. Και φυσικά, δεν μπορεί και ούτε επιτρέπεται να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, με δημοκρατικούς θεσμούς και έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι καιροί, όπου οι λύσεις στα προβλήματά μας έρχονταν και επιβάλλονταν από άλλα κέντρα.

Ωστόσο, τη συναίνεση τη θυμήθηκαν πολύ αργά. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει, ότι αυτός θα ήταν ο ενδεικνυόμενος δρόμος για να ξεπεράσουμε την κρίση, πριν από την ψήφιση του Μνημονίου 1.

Η κυβέρνηση, όμως, απέκρουσε με αλαζονεία τις σκέψεις αυτές, κλείνοντας ερμητικά τις πόρτες και επιλέγοντας την οδό της σκληρής αντιπαράθεσης και της άρνησης. Τώρα που την ανακαλύπτει μπροστά στην αδιέξοδη πολιτική της, είναι πλέον αργά. Δεν ζητά συναίνεση, αλλά προσχώρηση σε μια αποδεδειγμένα λάθος πολιτική. Ο μόνος δρόμος, όπως έχω πολλές φορές επαναλάβει, αφού η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει πολιτική, είναι οι εκλογές. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού μας συστήματος.


Πιστεύετε πως η ΝΔ έχει κρατήσει ξεκάθαρη στάση στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η υπεύθυνη θέση εκ μέρους του κόμματός σας;

Η στάση μας στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας ήταν εξ’ αρχής ξεκάθαρη και υπεύθυνη. Μην ξεχνάτε ότι η Ν.Δ. μίλησε πρώτα για την εργασιακή εφεδρεία και αυτό προέκυψε έπειτα από σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη. Πρόσφατα, παρουσιάστηκε αναλυτικά η δική μας πρόταση, η οποία είναι πιο αποτελεσματική, καθώς δεν προβλέπει απολύσεις και έτσι δεν επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό με αποζημιώσεις απολύσεων, ούτε με επιδόματα ανεργίας.

Οι ευρισκόμενοι στην εφεδρεία, κατά τη δική μας πρόταση, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος, έστω και μειωμένο, να πληρώνουν εισφορές στα ταμεία τους και να διατηρούν κάποιο επίπεδο κατανάλωσης σε αυτή τη δύσκολη για την αγορά εποχή. Εξάλλου, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση δεν γίνεται με οριζόντιες περικοπές και απολύσεις, αλλά μ’ ένα αξιόπιστο και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης.

Υπάρχει μια μειοψηφική άποψη στη Ν.Δ., που υποστηρίζει πως η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος έπρεπε να είναι πιο αυστηρή. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια σοβαρή και εθνικά υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν διολισθαίνει σε λαϊκισμούς και υπερβολές. Με την αντιπολιτευτική της τακτική, προαναγγέλλει μια σοβαρή και υπεύθυνη συμπολίτευση.