Στην «εισπρακτική αδυναμία» του δήμου, που άρχισε να εκδηλώνεται από το 2010, στην «αλόγιστη οικονομική διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης», αλλά και στην ανάγκη για «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά, αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την εισήγησή του, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Καμίνης είπε ότι η υστέρηση των εσόδων του δήμου είναι περίπου 29% (η διαφορά μεταξύ των συνολικά βεβαιωθέντων και των εισπραχθέντων), ενώ πρόσθεσε ότι «εγκρίνουμε τον ισολογισμό του 2010, επιφυλασσόμενοι για τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων που έχουμε παραγγείλει».

Αναφερόμενος στην προηγούμενη διοίκηση τόνισε ότι «μοίραζαν αδιακρίτως υπερωρίες και επιδόματα. Κατέστησαν το δήμο μικρογραφία, πιο θλιβερή, από τη γενικότερη εικόνα της χώρας» και πρόσθεσε ότι «τις υπερωρίες θα τις παίρνουν εφεξής εκείνοι που τις δουλεύουν και τις αξίζουν».

Επίσης, κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη για «αλόγιστη οικονομική διαχείριση, οδηγώντας το δήμο σε επικίνδυνη περιοχή» και επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή που και οι συγκυρίες είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την οικονομία της χώρας και οι οικονομικές δυνατότητες της Κεντρικής Διοίκησης βαίνουν διαρκώς μειούμενες».

«Πρώτο μέλημά μας – είπε ο κ. Καμίνης – ήταν ο έλεγχος του ελλείμματος σε πιο δύσκολες μάλιστα συνθήκες οικονομικής ύφεσης στη χώρα.

Αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2010 τα έξοδα μειώθηκαν κατά 28,5%». Επιπλέον, παρατήρησε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες και ενώ εξυπηρετούνται οι δανειακές υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε, επιτεύχθηκε η μείωση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Το υπόλοιπο από 47,8 εκατομμυρίων ευρώ μειώθηκε στα 29,9 εκατομμύρια ευρώ. Για το έτος 2011 το δημόσιο μας οφείλει 12,4 εκ. τα οποία με επιμονή διεκδικούμε».

Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι «είναι μονόδρομος η οικονομική αυτοδυναμία, η μείωση λειτουργικού κόστους, ο εξορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης».
Τέλος, δήλωσε ότι «το δήμο θέλουμε να τον κρατήσουμε όρθιο όχι για βολευτούμε εμείς, οι αιρετοί ή οι εργαζόμενοι στο δήμο, αλλά για να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που προβλέπονται ακόμη δυσκολότερες».