Την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη αξιοποίηση του πραξικοπήματος από πλευράς του Ερντογάν, «ως ευκαιρίας για να οικοδομήσει ένα ακόμα πιο σκληρό αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς», εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Και πρόσθεσε ότι θα «επιβάλει ένα πογκρόμ αυθαίρετων διώξεων και συλλήψεων που επιχειρούν να σκορπίσουν στη γείτονα την τρομοκρατία και το φόβο».

Ο γραμματέας του πολιτικού συμβουλίου της ΛΑΕ, μίλησε ως επικεφαλής σε συζήτηση των αντιπροσωπειών του κόμματος HDP από την Τουρκία και της Λαϊκής Ενότητας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και την πορεία της χώρας, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εξέφρασε μάλιστα την αλληλεγγύη του προς «το HDP, και σε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις του τούρκικού λαού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΛΑΕ, τα μέλη της αντιπροσωπείας του εν λόγω φιλοκουρδικού κόμματος, Γιουσούφ Οζντερίμ και Ισμέτ Κουρτ (εκπρόσωπος του HDP στην Ελλάδα και του Πολιτιστικού Κέντρου του Κουρδιστάν στην Αθήνα) εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους και την αντίθεσή τους «στον εντεινόμενο αυταρχισμό του αντιδημοκρατικού καθεστώτος που επιδιώκει να οικοδομήσει ο Ερντογάν».

Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν πως η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη δημοκρατία πολύ περισσότερο που «αυταρχοποιείται και η ίδια, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη λιτότητα, τα συμφέροντα των πολυεθνικών, του χρηματιστικού κεφαλαίου και τις γεωστρατηγικές ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο και του ΝΑΤΟ».

Τέλος, αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, τόνισε ότι «η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει απέναντι τους πλήρως και στο ακέραιο όλες τις προβλέψεις και εγγυήσεις που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο και η εθνική νομοθεσία».