Λύση σε τρεις σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν το Λιμενικό Σώμα, δόθηκαν σε σχετικές διατάξεις που συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης Δημοσίου – ΟΛΠ, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή .

Η πρώτη εκκρεμότητα, σύμφωνα με εκπροσώπους των λιμενικών, αφορούσε το Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Προσωπικού (ΛΑΠ) που δημιουργήθηκε το 2005, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση συναδέλφων τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ο λογαριασμός αυτός, που δημιουργήθηκε από λεφτά των λιμενικών, δεν είχε ανοιχτεί σωστά, είχε νομικά κωλύματα, δεν είχε αριθμό φορολογικού μητρώου και η τράπεζα δεν μπορούσε να δώσει μπλοκ επιταγών.

Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, ήταν τα χρήματα του λογαριασμού να μην μπορούν να αποδοθούν σε δικαιούχους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ακρωτηριασμούς η άλλες ασθένειες.

Με την διάταξη που έφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, το θέμα λύνεται και πλέον ο συγκεκριμένος λογαριασμός μπορεί να λάβει αριθμό φορολογικού μητρώου προκειμένου η τράπεζα να μπορεί να εκδώσει μπλοκ επιταγών.

Ένα άλλο θέμα που επιλύεται είναι αυτό του επιδόματος διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης των αστυνομικών σκύλων του Λιμενικού Σώματος.

Με την διάταξη που ψηφίσθηκε για τα έξοδα συντήρησης – διατροφής των αστυνομικών σκύλων του Λιμενικού Σώματος, χορηγείται πάγιο κατ’ αποκοπή χορήγημα το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Μάλιστα στην απόφαση προσδίδεται αναδρομική ισχύς από την 1η Νοεμβρίου του 2014.

Αναφορικά με τα πτητικά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ψηφίστηκε διάταξη που αφορά τη συντήρηση των μέσων με παράταση έως και 5 έτη στις συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), σχετικά με τις προμήθειες και τις επισκευές που αφορούν στην τεχνική υποστήριξη των εναέριων μέσων του Λιμενικού.