Ολοκληρώνεται απόψε με την ψήφισή του και επί των άρθρων η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Στο νομοθέτημα ενσωματώνεται η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, την οποία υπερψηφίζουν όλα τα κόμματα εκτός από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) και κατόπιν ουσιωδών αλλαγών ως προς τα πρόστιμα, τους χρόνους υπαγωγής στη ρύθμιση, τους συντελεστές υπολογισμού των προστίμων κ.α.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε σειρά αλλαγών – κυρίως νομοτεχνικών – εκ των οποίων η σημαντικότερη αφορά στη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού- από 20 χρόνια – σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως, ενώ όλο αυτό το διάστημα διατυπώνεται μια κριτική, ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι «μνημονιακές» μας δεσμεύσεις, παραβλέπει ότι η απαρχή μιας περιόδου αστάθειας και επισφάλειας, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία 37 χρόνια, είναι ταυτόχρονα η απαρχή μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως είπε, στους τομείς της Πολεοδομίας και του Περιβάλλοντος αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκφράζεται με ένα νέο «ηθικό κώδικα» που υπαγορεύει το εξής απλό: Ο πολίτης είναι πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο σύνολο, και όχι «πελάτης» ενός φαύλου κράτους. «Η Πολιτεία αναγνωρίζει τη συμμετοχή της στην «αυθαιρεσία» και αναλαμβάνει τις ευθύνες της χωρίς να κρύβεται πίσω από ιδεολογικά προσχήματα. Αυτή είναι η βαθύτερη και ουσιαστικότερη απάντηση στην αναγκαιότητα του νόμου για τα αυθαίρετα» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ.

Κι ενώ ο κ. Σηφουνάκης παραδέχθηκε ότι δικαίως διατυπώθηκαν ανησυχίες μήπως δεν αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, ταυτόχρονα επισήμανε ότι «αν και τώρα δεν πετύχουμε, δεν θα πετύχουμε ποτέ» αφού- διευκρίνισε -από την έναρξη ισχύος του νόμου, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

Νέο νομοσχέδιο

Ο κ. Σηφουνάκης προανήγγειλε, επίσης, την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου για τον Νέο Τρόπο Έκδοσης Αδειών Δόμησης, που μεταξύ των άλλων και σε συνδυασμό με την υπηρεσία κατεδαφίσεων, δημιουργείται Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, με το οποίο ισχυροποιούνται οι διατάξεις του νομοθετήματος για τα αυθαίρετα.

Το Τέμενος

Αναφερόμενος στην κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, ενημέρωσε το Σώμα ότι η κυβέρνηση εισηγείται τη δημιουργία μιας επιπλέον χρήσης στο πλαίσιο των χρήσεων που ήδη επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα (όπως πολιτιστικά κτίρια, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, εστιατόρια κ.λπ.) και η οποία αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών χώρων. Ο χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε Τέμενος.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι γίνονται κατανοητές οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές σχετικά με την κατασκευή ισλαμικού τεμένους, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι οριακή, όμως-επισήμανε- η χώρα μας οφείλει να εναρμονιστεί με τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ύπαρξη χώρων λατρείας.