Για τον νέο Σωφρονιστικός Κώδικα και τον νέο Ποινικό Κώδικα που έρχονται εντός του έτους μίλησε ο  υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για το αν θα υπάρξει  αναθεώρηση του σχετικού άρθρου και φέτος μιλώντας  Στο Κόκκινο  ανέφερε:

«Το ίδιο το άρθρο παραμένει ως έχει. Ωστόσο ορίζοντας λειτουργίας και ισχύος του είναι η κατάθεση του νέου σχεδίου για τον Σωφρονιστικό Κώδικα και το νέο Ποινικό Κώδικα, και οι δύο εντός του τρέχοντος έτους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται οι νέες προβλέψεις για το χρόνο απόλυσης».

«Ο κρατούμενος έχει δικαιώματα, στην ατομική του ζωή, στη ζωή του στη φυλακή όπως ορίζεται από τη νομοθεσία και τις εθνικές και διεθνείς συμβάσεις. Το μόνο δικαίωμα που εξ ορισμού του στερείται από την ποινή είναι η ελευθερία και με τη λήξη της πρέπει να είναι σε θέση να ξαναβγεί στην κοινωνία λειτουργικός, να μπορεί να ενταχθεί σε αυτή και να βοηθήσει τον εαυτό του.

Η Αριστερά αντιλαμβάνεται την έννοια της ασφάλειας και την έννοια των δικαιωμάτων σαν έννοιες που συμπορεύονται και δεν είναι αντιστρόφως ανάλογες, δηλαδή η ενίσχυση των δικαιωμάτων ενισχύει και την ασφάλεια, δεν την περιορίζει. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί και τις αρχές του Ανθρωπισμού»,τόνισε ο υπουργός.

«Αντίθετα, η δεξιά προσέγγιση, η συντήρηση, σημαίνει ότι αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν, δεν διαταράσσουμε ισορροπίες, δεν παρεμβαίνουμε στη συμφόρηση, τις κακές συνθήκες, δεν κάνουμε τομές, γιατί αυτό συνεπάγεται συγκρούσεις, ανατροπές. Αριστερή προσέγγιση είναι να υπηρετείς τους στόχους έστω και εάν αυτό οδηγεί σε σύγκρουση με την παρούσα κατάσταση.

Είναι αλήθεια ότι ανοίγουν οι φυλακές, αλλά δεν ανοίγουν άμετρα, χωρίς όρια και λογική, αλλά σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, τους λειτουργούς, σε επαφή τόσο με τους κρατούμενους όσο και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για την αναβάθμιση των συνθηκών στις φυλακές, την βελτίωση της εκπαίδευσης, της νοσηλείας κτλ. Στόχος είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να αισθάνονται καλά, ώστε μετά την απόλυσή τους να μην είναι άνθρωποι που έχουν γίνει βάρβαροι από τις συνθήκες που αντιμετώπισαν».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης  αναφερόμενος στην προγραμματική συνεργασία του υπουργείου με τον Συνήγορο του Πολίτη, σημείωσε ότι η ανεξάρτητη Αρχή έχει μακρά ιστορία επαφών με το χώρο της φυλακής, που ξεκίνησε από πολύ νωρίς μία διαδικασία ελέγχου και επαφής με τους κρατουμένους, εξετάζοντας τα αιτήματά τους αλλά και τις συνθήκες κράτησης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Λειτούργησε ως ο «Διαφωτισμός της Φυλακής», είπε χαρακτηριστικά, ο φωτισμός ενός χώρου που δεν ήταν περατός από το φως, που δεν τον ήξερε ο κόσμος, παρά μόνο όσοι είναι εκεί, οι κρατούμενοι και οι φύλακες, που είναι γνωστό πόσο δύσκολη είναι η συνεχής παρουσία στις φυλακές και γι αυτούς.

Πλέον, έχουν προστεθεί και άλλοι φορείς που εισέρχονται στο χώρο της φυλακής, είτε για να προσφέρουν στη λειτουργία της είτε για να την επιθεωρήσουν, σημείωσε.