«Φάγαμε τον γάιδαρο, ας κάνουμε μια υπομονή ακόμα και για την ουρά». Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην κυβερνητική πλειοψηφία, την ώρα που από σήμερα ξεκινά η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε εν τέλει δίχως τον αυτόματο «κόφτη» και θα ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Και μπορεί η «ουρά» να είναι δύσπεπτη, ωστόσο όπως φάνηκε και από την τετράωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, το κλίμα είναι πολύ καλό. Η προοπτική της ανάκαμψης από το κλείσιμο της αξιολόγησης μαζί με τη διευθέτηση του χρέους και η «Ιθάκη» της εξόδου στις αγορές ακόμα και το 2017 «χρυσώνουν» το χάπι για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που εμφανίζονται έτοιμοι να ολοκληρώσουν χωρίς διαρροές τα προαπαιτούμενα για την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 24ης Μαΐου. Το κλίμα στη συνεδρίαση πάντως χαρακτηρίζεται καλό, χωρίς εντάσεις αλλά μονάχα με εύλογες απορίες και αγωνία για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

«Το κλίμα που αποτυπώνεται από τις τοποθετήσεις των περίπου 20 βουλευτών που πήραν τον λόγο, είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το νομοσχέδιο, είμαστε αισιόδοξοι γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για να έχουμε ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης» τόνιζε κοινοβουλευτικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από τους αρμόδιους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Γιώργο Σταθάκη που υπογράμμισαν την επίπονη διαπραγμάτευση και δεσμεύθηκαν ότι πρόκειται για τα «τελευταία δημοσιονομικά μέτρα».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ο προθάλαμος της εξόδου από το πρόγραμμα», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά την ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των βουλευτών επικεντρώθηκε στον αυτόματο διορθωτή δαπανών. Οι ίδιες πηγές σημείωναν την εκτίμηση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του, σε συνάρτηση μάλιστα και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σε συνδυασμό με την επικείμενη ρύθμιση για το χρέος. Υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης, ενώ σημείωναν ότι δεν υπάρχει ονομαστικοποίηση μέτρων.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του θα μπορεί να αποφεύγεται, καθώς από τη διαπίστωση ενός πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, εντός του οποίου μπορεί να κάνει παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών και να προσδιορίσει τους κωδικούς από τους οποίους θα καλύπτεται η απόκλιση του στόχου. Συνεπώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτές, «σε περίπτωση απόκλισης, για να φτάσει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός, αυτό θα σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει κάνει απολύτως τίποτα εντός του χρονικού περιθωρίου του ενός μήνα για να διορθώσει την απόκλιση».

Παράλληλα, οι βουλευτές πέραν του περιεχομένου του πολυνομοσχεδίου ενημερώθηκαν και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται το προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση, οι οποίες ήταν “παγωμένες” λόγω διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα σχέδια νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το λαθρεμπόριο καυσίμων και πανού, τις αδήλωτες καταθέσεις, την κοινωνική οικονομία και φυσικά ο αναπτυξιακός.

Επίθεση σε αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα πάντως το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί τις κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει και της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για «κυβιστήσεις αλά Κομανέτσι». Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει τις «λίγες μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, με αφορμή την αντιδιαμετρικά αντίθετη στάση που είχε τηρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όλους τους προηγούμενους μήνες, στο θέμα των κόκκινων δανείων, η Νέα Δημοκρατία εγκαλούσε, σε υψηλότατους τόνους, την κυβέρνηση ότι «βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί», ότι παραδίδει τα κόκκινα δάνεια στα «κοράκια της καταστροφής» και άλλα τέτοια τρομολαγνικά.

Αποδεικνύεται λοιπόν, τώρα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «θορυβώδες επικοινωνιακό θέατρο, προκειμένου να διαμορφωθεί, στην κοινωνία, κλίμα ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης».

«Σήμερα, που η συμφωνία ολοκληρώνεται, προστατεύοντας την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, η ΝΔ αλλάζει την στάση της. Ελπίζει έτσι να ξεχαστεί από την κοινή γνώμη, τόσο η δική της δέσμευση για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της πώλησης κόκκινων δανείων, όσο και η υπονομευτική της στάση καθ όλη της διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης» υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αγωνία για το χρέος

Παράλληλα στο Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη μετωπική σύγκρουση ΔΝΤ – Βερολίνου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε σε πηγαδάκια έξω από την αίθουσα της Γερουσίας πως η πρόταση του Ταμείου για πάγωμα όλων των πληρωμών της χώρας μέχρι το 2040, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ συμφέρουσα για τη χώρα, πως είναι ουτοπική, δεδομένου ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δεν πρόκειται να αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιωνόταν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάριζε πως όσο ο ίδιος είναι υπουργός δεν μπορεί να περάσει μία τέτοια πρόταση.

Ως εκ τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως το Eurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται πιθανότατα να καταλήξει σε κάποια οριστική απόφαση για το χρέος, αλλά αρκούνται επί του παρόντος σε έναν οδικό χάρτη για τη βραχυπρόθεσμη διαχείρισή του, καθώς η διαπραγμάτευση μεταξύ των θεσμών αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα κρατήσει το ΔΝΤ εντός του ελληνικού προγράμματος.