Το δίλημμα το οποίο προτάσσει η Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα ως νέα αντιπολιτευτική ρητορική υπογράμμισε από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας το «Αριστερά – Δεξιά», το οποίο έχει διατυπώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μετά την ωριαία συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός όποτε σημειωθούν πολιτικές εξελίξεις είναι «μεταρρυθμίσεις ή λαϊκισμός».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αποτιμούν πολύ θετικά τις διεθνείς επαφές του προέδρου της ΝΔ στο Παρίσι, καθώς εκτιμάται ότι το διεθνές προφίλ του «χτίζεται» και διαρκώς «εμπλουτίζεται», ενώ το πρόγραμμα της ΝΔ βρίσκει ευήκοα ώτα στις τάξεις των ευρωπαίων εταίρων. Την ίδια ώρα πάντως στη Νέα Δημοκρατία αν και συντηρούν ασθενώς το αίτημα για εκλογές ως «ανάγκη της κοινωνίας», όπως τόνισε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης στους προέδρους των ΝΟΔΕ, ανεβάζουν στην ατζέντα τη διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης και εξόδου από τα μνημόνια που πρεσβεύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με μείωση των φόρων με έμφαση στις δομικές μεταρρυθμίσεις, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές, προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει η πραγματική οικονομία και να περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Η επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Παρίσι πάντως βρίσκει τη ΝΔ αντιμέτωπη με δύο προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας δώσει το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση την Κυριακή, δηλαδή υπερψήφιση των “λίγων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει” (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια), στη Συγγρού έχουν εκφραστεί αντίθετες απόψεις, με βασικότερο επιχείρημα ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν προϊόν της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δεν πρέπει να επωμιστεί η ΝΔ το πολιτικό τους βάρος. Η απόφαση ωστόσο της ηγεσίας φαίνεται ειλημμένη καθώς τυχόν καταψήφιση όλων των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου θα την έφερνε ενδεχομένως αντιμέτωπη τόσο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και αναντίστοιχη με την ίδια την μεταρρυθμιστική ρητορική της.

Πέραν τούτου, σήμερα αναμένεται να υπάρξουν και εξελίξεις στο θέμα που έχει ανακύψει με τους νέους διαλόγους του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στο κύκλωμα εκβιαστών Τάκη Μουσσά. Πηγές της Συγγρού μετέφεραν την έντονη δυσφορία της ηγεσίας για το θέμα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αναμένεται πιθανότατα και εντός της ημέρας να έχει τετ α τετ με τον κ. Κουμουτσάκο.