Γεγονός καίριας σημασίας και παράγοντα ανησυχίας στις περαιτέρω σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, χαρακτήρισε την αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον τούρκο τέως πρωθυπουργό σημείωσε ότι αποτελούσε «γέφυρα» με την Άγκυρα.

«Είναι ένα γεγονός καίριας σημασίας. Ο Νταβούτογλου ήταν μια ουσιαστική γέφυρα με την Ευρώπη», είπε ο κ. Γραμματικάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και διευκρίνισε: «Είχε μια άλλη, μετριοπαθέστερη και πιο ευρωπαϊκή γραμμή και γι’ αυτό είναι ένας παράγων ανησυχίας».

Σχολιάζοντας εξάλλου, το μπλόκο της Ε.Ε. στη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, ο κ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι πολύ αυστηρή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισήμανε ότι αυτό που εντυπωσιάζει και εκπλήσσει δυσάρεστα την Ευρώπη είναι ότι η Τουρκία δεν δέχεται να αλλάξει έστω και μια κεραία στην αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα τι προβλέπει ότι θα συμβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εκτίμησε ότι «θα συμβούν πολύ λίγα πράγματα» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου, δεν υπάρχει αιχμηρό κλίμα για την Ελλάδα, λόγω της στάσης της στο Προσφυγικό.

Είπε ακόμη ότι οι ξένοι ευρωβουλευτές, οι πολιτικοί γενικότερα, έχουν κουραστεί να ακούν επτά χρόνια τώρα γύρω από το ελληνικό πρόβλημα και υπογράμμισε ότι σιγά – σιγά οι πιστωτές αρχίζουν και ομολογούν ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν απερίσκεπτα και επιπόλαια.

«Είναι μια αργή, αλλά σταθερή αποκάλυψη και έχω μια μικρή αισιοδοξία ότι αυτή η αποκάλυψη σιγά – σιγά θα φέρει και μια καλύτερη μεταχείριση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Γραμματικάκης.