Καταδικάστηκε σε θάνατο κατά την περίοδο του Εμφυλίου σε ηλικία μόλις 25 χρονών. Με την κινητοποίηση όμως της Διεθνούς Αμνηστίας η ποινή του δεν εκτελέστηκε. Έτσι κέρδισε άλλα 62 χρόνια ζωής, γεμάτης αγώνες, πολιτική δράση και προσφορά.

Ο Λεωνίδας Κύρκος έσβησε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 87 χρονών στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων πολιτικών του τόπου.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Μαζί με τον Ιωάννη Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1961 με την ΕΔΑ στο Ηράκλειο και στη συνέχεια το 1963 και το 1964.

Με τη διάσπαση του ΚΚΕ – στη 12η Ολομέλεια -, στο οποίο υπήρξε μέλος από το 1943, το 1968 συγκρότησε το ΚΚΕ Εσωτερικού μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του Περισσού.

Στις 21 Απριλίου του 1967 συνελήφθη από τη χούντα και παρέμεινε στη φυλακή για πέντε χρόνια. Μετά τη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής το 1974 και το 1977. Επίσης εξελέγη ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Τον Απρίλιο του 1987 συνίδρυσε την Ελληνική Αριστερά, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος.

Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη ίδρυσαν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα για την ενότητα της Αριστεράς. Υπήρξε γραμματέας του μέχρι τον Μάρτιο του 1991. Από το 1989 έως το 1993 ήταν βουλευτής της Α’ Αθηνών και της Α’ Θεσσαλονίκης. Μετά το 1992 παραιτήθηκε απ’ όλα τα κομματικά αξιώματα. Το 2010 συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με την εφημερίδα «Αυγή», στην οποία εργάστηκε αρχικώς ως συντάκτης, για να οριστεί στη συνέχεια διευθυντής.