Σουλτς: Η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση

«Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:42
12/04/2016
Σουλτς: Η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση
6
loading

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ενώ εκφράζει και το φόβο για άνοδο της ακροδεξιάς.

«Bρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο. Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται εθνικούς είτε για ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί» και βλέπει κίνδυνο «κατάρρευσης» της Ε.Ε. «Εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ε.Ε., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση» λέει.

Ο Μάρτιν Σούλτς δεν αποκλείει την άνοδο στην εξουσία και σε άλλες χώρες μέλη δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών. Βέβαια οι ευρωφοβικοί είναι ακόμα μειοψηφία και η σιωπηρή πλειοψηφία βασίζεται στην πλάνη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά, επισημαίνει ο Σουλτς. Το αποτέλεσμα όμως του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε μια τέτοια πλάνη.

Ο Σούλτς καθιστά στη συνέντευξή του του αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. συνυπεύθυνους για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν: «Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως στις απλουστευτικές απαντήσεις τις οποίες δίνουν οι εχθροί της Ευρώπης θα έπρεπε οι κυβερνώντες να απαντήσουν με μια καθαρή ομολογία πίστης προς την Ε.Ε. «Σε εποχές πόλωσης πρέπει να έχει κανείς το θάρρος να αποστασιοποιείται με σαφήνεια . Χρειαζόμαστε καθαρά μηνύματα, δεν επιτρέπεται να χανόμαστε σε λεπτομέρειες», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Σουλτς ζητά επίσης στη συνέντευξή του μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να καταστήσουν την Ε.Ε. πιο λειτουργική. «Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι μάλλον μέρος του προβλήματος». Τέλος ασκεί κριτική στους αρχηγούς των κρατών μελών, ότι μεταθέτουν σοβαρά θέματα σε διακυβερνητικό επίπεδο όπου υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας, αλλά συχνά οι αρχηγοί δεν συμφωνούν. Γι αυτό και εγκλωβίζεται κανείς από σύνοδο κορυφής σε σύνοδο κορυφής, επισημαίνει.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΔΕΞΙΟΣ ΑΡΧΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ

  Μονο ο Αλέξης Τσιπρας αγωνίζεται για μια δίκαιη και ενωμένη Ευρώπη αλλά αυτό δε μας το λέει ο Γερμαναρας.

  1. avatar ναι ακριβώς!

   Δίκαιη ΕΕ να δουλέυει ο βόρειος κουτόφραγκος να πληρώενι τις άγαμες θυγατέρες και τα εφάπαξ τα παχυλά στις ΔΕΚΟ με μόλις 15 χρόνια δουλειάς και σε σύνταξη στα 50;
   Καλό ανέκδοτο!

 2. avatar Θηβαίος

  Κίνδυνος είστε τ ναζί

  1. avatar Ψιτ, Θηβιώτη…

   Αυτοί στην ....αναπτυγμένη πατρίδα τους, παίρνουν δια νόμου σύνταξη στο 42% ήδη των εισφορών που δώσανε όσο δουλέψανε! ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑ ΥΨΟΥΣ 800 ΕΥΡΩ ΚΛΠ.
   Ασε τα κούφια λοιπόν ΦΙΛΛΑΝΡΘΩΠΕ ΠΑΡΕ ΚΑΝΑΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ; Εσύ ο λάρτζ ντε και "δημοκράτης" της άγαμης θυγατέρας;

 3. avatar Σέρ Θάνος

  Εδω ο κυριος αυτος εχει ενα point....

 4. avatar finmachine2

  Η Ευρώπη έχει ήδη καταρρεύσει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει