Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

«Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης» επανέλαβε ο κ. Βίτσας και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και μετεγκατάσταση από την Τουρκία. «Να διαχειριστούμε εσωτερικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Πάντως, δεν είναι μία υπόθεση, όπως θεωρούν μερικοί, κάποιων ημερών ή κάποιων εβδομάδων» συμπλήρωσε.

Με αφορμή τη διαφορά στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε ότι «οι διακινητές διαμορφώνουν μία κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν».

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε την ετοιμότητα της κυβέρνησης «για έναν προσφυγικό “Ξενοκράτη”, ο οποίος θα δομηθεί και πολιτικά και νομοθετικά και πρακτικά», υπενθύμισε στις «χώρες του Βίζεγκραντ ή τις βορειότερες χώρες» τη θετική στάση της χώρας μας τη δεκαετία του ’90 όταν «πολίτες τους μετανάστευαν προς την Ελλάδα για να έχουν μία καλύτερη ζωή» ενώ επανέλαβε ότι «η λύση του προβλήματος είναι στη Συρία, στη Μέση Ανατολή».