Nα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ταχύτητα και να θωρακιστεί θεσμικά η Ε.Ε. απέναντι στην κρίση χρέους, ζητά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

«Αλλιώς, δεν στέλνεις ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα ταμείο σταθερότητας, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, όταν υπάρχουν προβλήματα στις χώρες της περιφέρειας, για να τις ενισχύσουν. Δεν μιλάμε για δανεικά και αγύριστα, μιλάμε για δανειακές καταβολές οι οποίες θα πληρωθούν από τις χώρες, αλλά για δανειακές συμβάσεις οι οποίες θα έχουν πολύ καλά επιτόκια», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης είχε προτείνει να θεσμοθετηθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, να επιβληθεί φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και να εκδοθεί ευρωομόλογο.

«Με το ευρωομόλογο θα δανειζόμαστε όλοι μαζί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα βγαίνει ο μέσος όρος του ρίσκου στο σύνολο της ευρωζώνης -όταν δανείζεται η ευρωζώνη συλλογικά- για να δανείσουν μετά, τις χώρες που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε περιγράφοντας τη λειτουργία του ευρωομολόγου.

Αναφερόμενος στις λευκές απεργίες στον δημόσιο τομέα, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για παράβαση καθήκοντος.

«Υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις σωματείων των εργαζομένων που λένε “δεν θα συλλέγουμε δημόσιους πόρους”. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος. Τι θα συμβεί αν οι εργαζόμενοι σταματήσουν να συλλέγουν πόρους, αν σταματήσουν να εισπράττουν πόρους του δημοσίου τα δημόσια ταμεία; Αυτό δεν είναι υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος; Δεν λέω να σταματήσουν οι απεργίες. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, αλλά το να σταματήσουν να εισπράττουν, να παραλύσουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και να μην μπορεί να πάει η χώρα μπροστά, ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής. Επομένως, οι λευκές απεργίες, οι αργομισθίες και η μη είσπραξη πόρων του δημοσίου δεν κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα».