Στις πρωτοφανείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στην Ευρώπη και στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισής τους επικεντρώθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη με τον επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν τον συντονισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και ανταπόκρισης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εν λόγω αυξημένες ανάγκες.

Οι κκ Ξυδάκης και Στυλιανίδης συζήτησαν επιπλέον την πρόταση που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής.

Επίσης, η εν εξελίξει προσφυγική κρίση και η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε αργότερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Αντρέι Μάσλοβ εστίασαν τη συζήτησή τους σε θέματα διεθνούς επικαιρότητας, με έμφαση στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και στην ουκρανική κρίση.