Την ηχηρή παρουσία και δραστηριοποίησή τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν οι «53» στην χθεσινή εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, θέτοντας ως βασικό στόχο την υλοποίηση του αποκαλούμενου «παράλληλου προγράμματος».

Μπορεί από την εκδήλωση να απουσίαζαν πρώην προβεβλημένα στελέχη των «53», όπως ο Τάσος Κορωνάκης και η Ηρώ Διώτη, ωστόσο η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Το παρόν έδωσαν στελέχη βουλευτές και υπουργοί προερχόμενοι από την εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Πάνος Λάμπρου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας και η Αννέτα Καββαδία.

«Δεν είμαστε Κενσιανοί, κάναμε ταξικές επιλογές» τόνισε ότν πήρε το λόγο λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα ανοίξει το δρόμο για την προώθηση του αναπτυξιακού σχεδίου του οικονομικού επιτελείου. «Τα βαθιά νερά δεν ήταν η συμφωνία της 12ης Ιουλίου αλλά η υλοποίηση αυτών των πολιτικών» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να θέσει σε εφαρμογή το αναπτυξιακό σχέδιό της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα νέο πολιτικό υποκείμενο της Αριστεράς, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς που μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ιστορικό παράδειγμα κοινωνικού μετασχηματισμού» σημείωσε ο Μάκης Σπάθης, διερωτώμενος εάν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει έναν συλλογικό ηγεμόνα. Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε ως μια συγκρουσιακή Αριστερά, που απειλούσε το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα, φέροντας ως αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής της συγκρουσιακής αντιπαράθεσης το δημοψήφισμα.

«Αν πραγματικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυνατότητα αριστερής στρατηγικής, τι κάνουμε εμείς; Πόσες ήττες μπορούμε να δεχτούμε; Μέχρι να πούμε φτάνει πια;» υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικρατήσει η σιωπή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Λάμπρου, κάνοντας λόγο για «κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά και συλλογικά». Δεν παρέλειψε να απευθύνει τα βέλη του και σε όσους αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «μένουμε εδώ παρά τις δυσκολίες και παρά το Μνημόνιο που είναι προϊόν ενός εκβιασμού». Παράλληλα, ο Πάνος Λάμπρου εξαπέλυσε επίθεση για τις επιθέσεις που δέχονται πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ίδιος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Νίκος Φίλης, καταλήγοντας πως «έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε μία Αριστερά που επιμένει να αντιστέκεται».